© EPA-EFE

Jasper Philipsen ziet in Tour de France na rit zestien geen winstkansen meer: “Dan is het nog maar de vraag of je moet doorrijden tot in Nice”

Als winnaar van de groene trui kon Jasper Philipsen niet ontbreken in Parijs voor de parcoursvoorstelling van de Tour de France. Onze landgenoot telt ongeveer acht kansen op ritwinst, maar ziet ook dat er na rit zestien niets meer te winnen valt voor hem. Dus is de Tour niet uitrijden – met het oog op bijvoorbeeld de Olympische Spelen – een optie. Tenzij de groene trui dan om zijn schouders hangt, natuurlijk.

Wim Vos Maxime Caeyman

“Het is geen makkelijke openingsrit. Ik wacht op een openingsrit voor sprinters. Hopelijk zal dat in 2025 het geval zijn. Maar etappe drie is al een kans voor de sprinters, dus we moeten niet al te lang wachten op een kans op ritwinst. Mathieu van der Poel kan hier wel iets doen, voor geel in de beginfase en zeker in die gravelrit”, luidt het oordeel van Philipsen over de beginfase van deze Tour. Voor zichzelf komt hij uit op ongeveer acht winstkansen. “Ze hebben het over acht vlakke ritten, dus dat zou het maximale moeten zijn. Maar ik moet het nog eens in detail bekijken. De komende dagen zullen we er wel plannen rond maken.”

Op dag negen volgt dan de omstreden gravelrit. Wat vindt Philipsen van zo’n rit in een grote ronde, waar maanden maniakale voorbereiding door een lekke band tenietgedaan kunnen worden?“Ik heb er niet echt iets mee te winnen of te verliezen, want mijn klassement maakt niet veel uit. Maar ik begrijp wel dat het voor een klassementsman extra stress oplevert. Zo’n rit houdt wel veel risico in. Maar zo’n wedstrijd ligt me wel en doe ik graag, dus het kan een leuke rit worden.”

Geen sprint op de Champs-Élysées: dat nodigt uit tot nadenken

Door de Olympische Spelen in Parijs eindigt de Tour dit jaar niet op de Champs-Élysées, wel met een tijdrit in Nice. “Dat is wel frappant, natuurlijk. En ik denk dat de laatste kans voor de sprinters rit zestien zal zijn. Dus is het nog maar de vraag of je moet doorrijden tot in Nice. Want het einde is heel zwaar”, doelt Philipsen op de laatste vijf ritten, waarvan vier ritten stevig klimwerk bevatten en de slotrit een tijdrit is.

Maar wie niet aankomt in Nice, kan ook geen groene trui winnen. “Vanaf rit zestien zal bekeken moeten worden hoe je ervoor staat in het puntenklassement. Als je heel ver achter staat of geen perspectief meer hebt voor de groene trui, rijst de vraag of je dan wel moet doorgaan. Er zijn nog andere doelen na de Tour, zoals de Olympische Spelen of andere dingen die nog resten.”

Met het oog op de Olympische Spelen zou Philipsen vroeger uit de Tour kunnen stappen om frisser in Parijs te kunnen beginnen. Al staat nog niet vast dat hij er daar bij zal zijn. “Het zal moeilijk zijn, want er zijn maar vier plaatsen. In België is het sowieso lastig om in de selectie te geraken, laat staan in een selectie met maar vier plaatsen. Maar ik zou zeker geen groene trui laten schieten om te mogen meedoen aan de Olympische Spelen.”

Vier ritzeges én de groene trui: de Tour van 2023 werd een schot in de roos voor Jasper Philipsen© BELGA

Zoom in op het kaartje voor een gedetailleerde weergave van elke rit.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer