Direct naar artikelinhoud
NieuwsSeksueel misbruik

Seksueel misbruik op Gents college: nieuw slachtoffer meldt zich na getuigenissen Van Quickenborne en Ornelis

De feiten deden zich voor in het Sint-Barbaracollege in Gent, waar ook politicus Vincent Van Quickenborne en radiomaker Sven Ornelis schoolliepen.Beeld Wannes Nimmegeers

Na de getuigenissen van voormalig minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en radiomaker Sven Ornelis over seksueel misbruik door een pater in het Gentse Sint-Barbaracollege, heeft zich woensdag een ander slachtoffer aangemeld bij de school. De directie van de school noemt de feiten ‘verschrikkelijk’.

en

De directie van het Sint-Barbaracollege drukt vandaag haar spijt uit voor de gebeurtenissen, die in de jaren 80 zijn gebeurd. Van Quickenborne getuigde gisterenavond in het Play4-programma De tafel van Gert, een beetje uit het niets, over het misbruik dat gebeurde op het internaat van het Gentse college waar hij in de jaren 80 schoolliep. Zelf noemde hij de school niet. Ook radiopresentator Sven Ornelis heeft op JOE deze ochtend getuigd over zijn ervaringen met dezelfde pater op dat college.

De huidige directie, die er destijds nog niet was, ontving deze ochtend een mail van een ander slachtoffer dat getuigt over gelijkaardige feiten in dezelfde periode. “Ik zal met hem in gesprek gaan”, zegt directeur Diederik Costeur. “Ik kan hem enkel aanbieden om te luisteren.” Over de identiteit van dat slachtoffer wordt niet gecommuniceerd.

“De feiten zijn verschrikkelijk”, vervolgt Costeur. “In eerste instantie willen we benadrukken dat we niets minimaliseren en dat we dit ten stelligste veroordelen.”

Volgens Van Quickenborne kwam de pater op de kamer als er jongens ziek waren. “Ze hadden bijvoorbeeld hoofdpijn, dan kwam de pater op de kamer en zei ‘doe maar uw broek uit’ en daar werd dan naar gekeken. Al die jonge gasten op het internaat hebben dat meegemaakt.”

Later zei hij dat hij ook zelf slachtoffer was van die pater, die intussen overleden is. De directeur maakt zich sterk dat gelijkaardige zaken vandaag onmogelijk ongestraft zouden blijven.

Pater nooit gestraft

Voor de bewuste pater zijn er nooit consequenties geweest. “Op dat moment was de betrokken pater niet meer actief op de school. Hij was al overleden. Er is nooit een aanklacht geweest tijdens zijn actieve periode.” De directie betreurt de kwetsuur die de pater bij de slachtoffers heeft aangebracht. “Hij is nu overleden, maar dat maakt het leed van de slachtoffers niet minder.”