Sander Deckx tijdens zijn voorstelling Zonderzeeër© Wannes Cré

Sander (29) studeert als eerste acteur in een rolstoel af aan het conservatorium met beloftevol debuut: “Ik wil gezien worden”

Met een beloftevol afstudeerproject en “niet al te veel obstakels” is Sander Deckx (29) als eerste acteur in een rolstoel ooit afgestudeerd aan een Vlaamse theateropleiding. Sander behaalde een diploma in de woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. “De opleiding is voor mij altijd een veilige thuis geweest”, zegt de net afgestudeerde acteur.

Eva Versavel

Hoewel het geen evidentie lijkt, was een theateropleiding voor Sander een logische keuze. “Ik heb altijd gevoeld dat mijn passie bij taal en bij het performen lag.” Het feit dat hij in een rolstoel zit, heeft de kersverse acteur dan ook niet tegengehouden om aan de opleiding te beginnen. Sterker nog, het gaf hem juist de drang om nog harder zijn best te doen. “Ik heb wel altijd het gevoel gehad dat ik me voor mezelf extra moest bewijzen. Dat was om aan mezelf te laten zien dat ik het verdiende om daar te zijn. Maar dat was eerder een druk die ik mezelf oplegde en die kwam niet per se van anderen.”

Obstakels

Hoewel Sander het conservatorium als een “veilige thuis’ heeft ervaren, liep niet altijd alles perfect, geeft de acteur toe. “Er waren natuurlijk wel bepaalde obstakels. De Singel (het gebouw van het Antwerpse conservatorium) is niet het meest toegankelijke gebouw. Ik wou bijvoorbeeld eens naar een toonmoment van een andere klas gaan kijken, maar toen bleek dat op de tweede verdieping te zijn en er was geen lift. Dat had niemand mij op voorhand laten weten.”

Ondanks de obstakels heeft Sander wel een heel fijne tijd gehad op het conservatorium. “Ik heb daar eigenlijk altijd een hele leuke tijd gehad”, zegt Sander.

Sander Deckx tijdens zijn voorstelling Zonderzeeër© Wannes Cré

De blikken van anderen

Met zijn afstudeerproject Zonderzeeër, maakte Sander een theaterstuk over hoe er in de samenleving naar mensen met een beperking wordt gekeken. “Het is eigenlijk een onderzoek van blikken, stereotypen en vooroordelen die ik vaak in de samenleving zie en zelf ervaar”, vertelt hij. Hij wil met zijn debuutvoorstelling een bepaalde dubbelheid opzoeken. “Het verschil tussen bekeken worden en gezien worden lijkt gigantisch groot. Op straat voel ik me bijvoorbeeld heel vaak bekeken, maar ik weet dat niemand mij echt ziet. Heel veel mensen kijken naar mijn rolstoel met een blik waar al vooroordelen in zitten. Ze zien mijn rolstoel, maar ze zien mij niet.”

De voorstelling maakte deze zomer alvast indruk op Theater aan Zee. Nu donderdag maakt Zonderzeeër ook deel uit van het theaterfestival Love at First Sight in hetpaleis in Antwerpen. “Ik heb het geluk gehad om tot nu toe hele mooie reacties te mogen ontvangen”, klinkt het bij de acteur.

Toekomstplannen

Nu zijn theateropleiding achter de rug is, is Sander klaar voor het podium. “Ik wil graag mijn hele leven blijven spelen. Als ik dit elke dag zou mogen doen, zou ik een heel gelukkig mens zijn. Ik zou graag nog eigen werk maken maar ook in een gezelschap spelen of iets maken in groep. Ik wil gewoon zo veel mogelijk geprobeerd hebben”, besluit hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER