Ga naar de inhoud

Amerikaan wint WK Backyard Ultra met 108 rondjes, Merijn Geerts eindigt op 6 met 100 stuks

 do 26 oktober 2023 08:28
Merijn Geerts
Merijn Geerts eindigt uiteindelijk op de 6e plaats.

De Amerikaan Harvey Lewis heeft zich tot wereldkampioen Backyard Ultra gekroond in Bell Buckle, VS. Hij vocht een duel uit met de Canadese Oekraïner Ihor Verys, die zijn 108e rondje niet kon afwerken. Lewis deed dat wel. Onze landgenoot Merijn Geerts kaapte de 6e plaats weg met 100 rondjes van 6,7 kilometer. De 108 rondjes van Lewis zijn een wereldrecord.

De Backyard Ultra is een wedstrijd waarbij lopers zo veel mogelijk rondjes van 6,7 kilometer proberen te af te leggen. Ze krijgen daarvoor telkens maximaal een uur.

 

Lopen de deelnemers sneller, dan kunnen ze de resterende tijd gebruiken om te eten, te slapen of zich te verzorgen. Aan het begin van elk uur moeten ze klaarstaan voor een volgend rondje.

 

(lees voort onder de schermafbeeldingen)

Winnaar Harvey Lewis.
ultralopers
Elk uur moeten de ultralopers klaarstaan voor een nieuw rondje. Dag en nacht.
Merijn Geerts
Voormalig wereldrecordhouder Merijn Geerts (m) in actie.
Frank Gielen
Frank Gielen is na 97 rondes blij dat hij kan zitten en blijven zitten.

Geerts sneuvelt als laatste Belg, Amerikaan Lewis triomfeert

België had dit jaar grote hoop op de wereldtitel, want met Merijn Geerts en Ivo Steyaert stonden zaterdagochtend 2 ex-wereldrecordhouders aan de start.

 

Vorig jaar legden ze allebei 101 rondjes af, een record dat even later door de Australiër Phil Gore werd verbeterd tot 102 rondjes.


Van het duo moest Steyaert als eerste opgeven, na 80 rondes, goed voor 536 kilometer.

 

Frank Gielen is 8e geworden. Hij heeft het 97 rondes of 650 kilometer volgehouden. Een fikse verbetering van zijn persoonlijk record, dat op 67 rondes stond.

Merijn Geerts (met zijn 49 jaar de oudste van alle toppers) werd uiteindelijk de beste Belg, maar de wereldtitel zat er niet in. Hij was wel een van de 6 lopers die 100 rondjes konden afwerken (670 kilometer dus), maar bij zijn 101e rondje eindigde hij buiten tijd.

We gingen de nacht in met 2 lopers: uiteindelijk trok de Amerikaan Harvey Lewis aan het langste eind. Hij rondde zijn 108e lus, goed voor 724 km, de Canadese Oekraïner Ihor Verys maakte dat rondje niet af.

De Pool Bartosz Fudali ging met 103 ook voorbij het vorige wereldrecord. Hij eindigde derde na meer dan 5 dagen lopen.

WK Backyard Ultra 2023
  loper rondes
1. Harvey Lewis (VS) 108
2. Ihor Verys (Can) 107
3. Bartosz Fudali (Pol) 103
4. Terumichi Morishita (Jap) 101
5. Phil Gore (Aus) 100
6. Merijn Geerts 100
7. Jon Noll (VS) 98
8. Frank Gielen 97
15. Ivo Steyaert 80
21. Matthias Pelgrims 74
25. Kevin Sneyders 68
45. Brecht Vandamme 50
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
wereldrecord Backyard

Deze keer zonder Karel Sabbe

De Backyard Ultra komt uit de koker van Gary "Lazarus Lake" Cantrell. Hij is ook de man achter The Barkley Marathons, een slopende wedstrijd met Karel Sabbe op de erelijst.

 

Belgiës bekendste ultraloper deed niet mee aan het WK. Hij heeft de wedstrijd in het verleden al gelopen. Drie jaar geleden bracht de lopende tandarts het wereldrecord op 75 rondes. 

Gerelateerd: