© Belga

Vakbond niet opgezet met uithaal Lydia Peeters naar De Lijn: “Misschien verteert ze polemiek binnen haar partij niet goed?”

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) slikt de kritiek niet die directeur Ann Schoubs van De Lijn afgelopen weekend in onze zusterkrant het Nieuwsblad uitte. “Stop met klagen en zagen”, zegt ze in het parlement.

Koen Baumers

Toen onze zusterkrant Nieuwsblad dit weekend een analyse publiceerde over de pijnpunten waarmee De Lijn kampt, greep directeur-generaal Ann Schoubs de gelegenheid aan om stevig uit te halen naar de regering. Ze had het over een “verrottingsstrategie” en dat al “minstens twee legislaturen” lang. “Het systeem zit op zijn limiet”, zei Schoubs.

Het kwam Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) in het Vlaams parlement op kritische vragen te staan vanuit oppositie én meerderheid. Parlementsleden Stijn Bex (Groen), Jos D’Haese (PVDA), Karin Brouwers (cd&v) en Wim Verheyden (Vlaams Belang) polsten bij minister Lydia Peeters naar een reactie op die opvallende kritiek. Peeters sloeg op haar beurt snoeihard terug.

© Raymond Lemmens

“Huilen in de krant”

“Ik heb dit weekend ook de kranten gelezen en het taalgebruik dat daarin gebruikt werd - verrottingsstrategie - ik betreur dat ten zeerste”, zei Peeters. “Wat doet een bedrijf dat problemen kent? Dat gaat niet naar de krant lopen om te laten optekenen kijk eens hoe veel problemen ik heb. Nee, een bedrijf dat problemen heeft gaat oplossingsgericht te werk in plaats van te gaan huilen in de krant.”

Peeters verwijst ook naar een benchmarkstudie uit 2020. “Die was gematigd negatief, maar toch hebben we De Lijn het vertrouwen geschonken. Dat is een contract met rechten en plichten. De plichten zijn vandaag niet volledig vervuld: er staan mensen te wachten op bussen en trams en er zijn bussen en trams die niet aan de netheidscriteria voldoen. De overheid heeft wél de verplichtingen vervuld waar ook De Lijn mee akkoord ging.”

Ze weerlegt daarmee ook de kritiek dat er te weinig geld gaat naar de vervoersmaatschappij. “De Lijn heeft nog maar 30% van haar investeringsmiddelen voor dit jaar gebruikt, maar toch is het altijd te weinig? Ja, dan word ik kwaad als men met dergelijke negatieve berichten naar buiten komt. Het dienstencontract loopt nog tot 2027 en daar staan verbeterpunten in. Wel, ze heeft nog een paar jaar om zich te bewijzen. En als dat niet lukt, stel ik me de vraag of ze nog langer de interne operator kan zijn.”

Pachters

In het contract staat ook dat er meer kilometers door de pachters moeten worden uitgevoerd. “Die staken niet om de haverklap, die hebben niet zo’n een verouderde vloot en die lopen niet continu in de pers te klagen. Dat is de boodschap die ik zal geven aan het management van De Lijn: stop met klagen en zagen.”

De uitspraken waren voor Jos D’Haese (PVDA), Stijn Bex (Groen) en Els Robeyns (Vooruit) het bewijs dat het woord “verrottingsstrategie” van Schoubs wel degelijk op zijn plaats was. Marino Keulen (Open Vld) opperde dat Schoubs een “gele en in feite een rode kaart” verdient.

“Volgens de linkse partijen is er maar één oplossing: geef ze nog eens een zak geld en alle problemen zijn van de baan”, zegt Peeters nog. “Maar deze legislatuur hebben wij niet bespaard op De Lijn.”

Vakbond: “Minister onwaardig”

ACV Openbare Diensten heeft de uithaal van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) aan het adres van de directeur-generaal van De Lijn Ann Schoubs “een voogdijminister onwaardig” genoemd. Dat meldt de vakbond woensdagavond in een persbericht. Schoubs had in de media kritische uitspraken gedaan over de manke financiering van de vervoersmaatschappij.

De vakbond spreekt zijn steun uit voor de topvrouw van De Lijn, die “de moed had om de vinger op de gapende wonde te leggen”. Volgens ACV noemde Schoubs de zaken “onverbloemd” bij naam in het bewuste interview met Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen afgelopen weekend. Schoubs liet optekenen dat er de voorbije twee legislaturen onvoldoende is geïnvesteerd in sporen en voertuigen. Ze noemde de verouderde bussen “een kadaver” en bestempelde de onderfinanciering van de vervoersmaatschappij als “een verrottingsstrategie”.

Directeur-generaal van De Lijn Ann Schoubs.© Kristof Vadino

ACV zegt de trieste staat van het voertuigenpark en de infrastructuur recent nog te hebben aangehaald. Ook de vakbond wees toen naar de onderfinanciering van de voorbije dertien jaar. “De Lijn is als een zwemmer die in het bad geduwd wordt met de handen op de rug gebonden”, klinkt het. “En dan is de minister verwonderd dat de zwemmer protesteert omdat de overkant niet gehaald wordt?”

Voorts verwijst de vakbond naar de problemen binnen Open Vld als mogelijke verklaring voor de felle reactie van de minister: “Misschien is minister Peeters onderhevig aan stress door de polemiek binnen haar partij? Gooit ze hiermee de handdoek in de ring?.”

De Lijn zelf wenst voorlopig niet te reageren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer