Radio2

Vlaanderen geeft vergunning voor "grootste zalmkwekerij van Europa" in Oostende

Een Noors bedrijf mag dan toch de grootste zalmkwekerij van Europa bouwen in Oostende. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft de omgevingsvergunning goedgekeurd. De provincie had al een vergunning verleend, maar verschillende milieu- en dierenrechtenactivisten hadden bezwaar ingediend. De organisaties kunnen wel nog naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen trekken.

Het Noorse bedrijf Columbi Salmon wil 12.000 ton zalm per jaar kweken in de achterhaven van Oostende, maar die grootste zalmkwekerij van Europa beroert al een tijdje de gemoederen. Het stadsbestuur en de provincie zien de kwekerij graag komen. De provincie keurde ook al de omgevingsvergunning goed, maar daar waren verschillende milieu- en dierenrechtenorganisaties niet gelukkig mee. Zij dienden bezwaar in.

Climaxi, Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace Belgium, Natuurpunt, WWF België en de West-Vlaamse milieufederatie, vzw Animal Rights en GAIA. De lijst met de ontevreden organisaties is lang. Zij vrezen dat de zalmen niet zullen kunnen bewegen in de kooien en dat ze veel risico zullen lopen om ziek te worden. Ze maken zich ook zorgen over de milieu-impact van de kwekerij en ze stelden openlijk de vraag of zo'n bedrijf wel thuishoort in de haven.  

Vergunning met voorwaarden

"Ja", oordeelt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). "In Vlaanderen is het welzijn van zalmen geen criterium waar we rekening kunnen mee houden bij omgevingsvergunningen", klinkt het. "Verder klopt de aanvraag met de stedenbouwkundige voorschriften, want het bedrijf zou zich vestigen in een regionaal bedrijventerrein in de haven."

"De voorschriften verbieden aquacultuur (kweken van vissen, red.) ook niet. Het gebied leent zich tot de activiteit. Dat zagen we ook in de gunstige adviezen van negen instanties, waaronder het schepencollege van Oostende. Het Team Omgevingseffecten oordeelde ook dat er geen aanzienlijke gevolgen zijn voor het milieu."

"We koppelen wel strenge voorwaarden aan de vergunning", laat Demir nog weten. "Zo zullen er ook bijkomende strikte lozingsnormen gelden voor afvalwater en moeten maatregelen genomen worden om het risico op bodemverontreiniging te beperken."

Haven is tevreden, GAIA niet

Het stadsbestuur en de haven van Oostende zijn blij met de goedkeuring. "Het bedrijf beantwoordt aan alle geldende normen", weet Dirk Declerck, CEO van de haven. "Ze gaan zelfs nog een stuk verder op een aantal domeinen. Op het vlak van milieu en dierenwelzijn streven ze de hoogst mogelijke normen na. Het gaat ook om een investering van 450 miljoen euro. Dat brengt 200 tewerkstellingsplaatsen met zich mee."

Dierenrechtenorganisatie GAIA is dan weer niet te spreken over de vergunning. "Wie 1.000 ton per jaar produceert, moet een milieueffectenrapport opstellen, maar het Noors bedrijf heeft dat niet moeten doen", zegt Michel Vandenbosch van GAIA. "God mag weten waarom. En dan is het nog het aspect van dierenwelzijn. 36 zalmen zitten samengeperst in een kubieke meter. Zwemmen zal er niet aan te pas komen."

PRO-Actief

Kous is nog niet af

"Het is een ferme schending van het dierenwelzijn en van het milieu en dat allemaal omdat ze in Oostende per se de grootste willen hebben. We laten het hier niet bij. We gaan overleggen met onze raadsman en experten over welke stappen we nog kunnen nemen."

De organisaties kunnen nog naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen trekken. Als ze dat niet doen, dan kan het Noors bedrijf meteen beginnen te bouwen. "Ze staan te popelen om dit mooie project op te starten", zegt Declerck nog.

Meest gelezen