Illustratiebeeld van kinderen die op hun telefoon zitten.  / Mariek Vanden Abeele, professor digitale cultuur (UGent).
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld van kinderen die op hun telefoon zitten. / Mariek Vanden Abeele, professor digitale cultuur (UGent). © Getty Images/Maskot / RV

Met deze sluwe trucs maken Facebook en Instagram uw kind verslaafd: “Ze verliezen de controle”

Drieëndertig Amerikaanse staten slepen Meta voor de rechter. Ze vinden dat het bedrijf achter Instagram en Facebook bewust kinderen verslaafd maakt. Met sluwe psychologische trucs houden techbedrijven onze aandacht vast. Hoe werkt dat juist? Wat kan je als ouder doen? Helpt verbieden? “Als je de ‘foute’ kant opgaat duwt het algoritme je er steeds dieper in”, zegt Mariek Vanden Abeele, professor digitale cultuur (UGent).

5 reacties

  • Philippe Deckers

    6 maanden geleden
    Het is de schuld van de ouders die kinderen veel te jong een smartphone geven. Alles begint bij een goede opvoeding.
  • Ronald Van Beneden

    6 maanden geleden
    Ik voorspel tegen hun dertigste zijn ze volledig uitgeblust met maar één idee en daar bestaat een hulplijn voor om dit te voorkomen. Natuurlijk is dat maar een doekje voor het bloeden en behandeld enkel de symptomen en niet de oorzaak want alles draait om de centen en niet de gezondheid.
  • Severine Cap

    6 maanden geleden
    Dertien jaar is eigenlijk zelfs nog te jong, ik heb er wat ervaring mee, en ja, men moet echt goed op de kinderen letten, zelfs al zijn ze dertien jaar.
  • Jozef Vermeiren

    6 maanden geleden
    Ouders geven zelfs een smartphone aan heel jonge kinderen om gerust te zijn! Dus...
  • Peter Van Dam

    6 maanden geleden
    Tja, als ouder heb je het zelf ook in de hand of je kind op FB kan of niet. Je moet minstens 13 zijn dus kinderen van onder die leeftijd zouden om te beginnen al niet op die sites mogen zitten. Maar ken even zeer volwassenen die verslaafd zijn en zich serieus laten beïnvloeden erdoor. Dus als die het moeten leren aan de kinderen om er verstandig mee om te gaan dan zijn we ver van huis vrees ik.