© Shutterstock

Officieel woordenboek van Zweedse taal na 140 jaar eindelijk klaar

Het heeft 140 jaar geduurd, maar het officiële woordenboek voor de Zweedse taal is na 140 jaar eindelijk klaar. Het 39ste en laatste boekdeel is vorige week naar de drukkerij gestuurd, zo heeft Zweedse Academie woensdag meegedeeld.

Bron: BELGA

Het Svenska Akademiens ordbok (SAOB) telt in totaal 33.111 pagina’s, verdeeld over 39 verschillende boeken. Het werk is al in 1883 van start gegaan, zegt Christian Mattson, die aan het hoofd staat van het team dat het woordenboek samenstelt. “Door de jaren heen hebben 137 mensen hier voltijds aan gewerkt.”

Hoewel het laatste boekdeel nu is afgewerkt, zit het werk van de academie er nog niet op. De delen A tot en met R zijn namelijk zo oud dat ze dringend aan herziening toe zijn. Zo kwam het woord ‘allergie’ pas in de jaren 1920 in de Zweedse taal terecht. Omdat het eerste boek, met de letter A, al in 1893 werd gepubliceerd, is dat woord dus nog niet in het officiële woordenboek opgenomen, zegt Mattson. Ook de Zweedse woorden voor ‘barbiepop’, ‘app’ en ‘computer’ behoren tot de 10.000 termen die de komende zeven jaar aan het woordenboek worden toegevoegd.

Het SAOB is een historisch naslagwerk met alle woorden van de Zweedse taal sinds 1521. Er worden slechts een 200-tal exemplaren van gepubliceerd, die voornamelijk door onderzoekers en taalkundigen worden gebruikt. Het werk is ook online beschikbaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer