Nicolas Maeterlinck

Open VLD-voorzitter Tom Ongena haalt slag thuis: hij zal Vlaamse lijst in Antwerpen trekken met Verhaert op tweede plaats

Open VLD heeft vanavond beslist hoe de belangrijkste plaatsen op de Antwerpse kieslijsten er zullen uitzien voor de Vlaamse en federale verkiezingen in juni. Open VLD-voorzitter Tom Ongena gaat de lijst voor het Vlaams Parlement trekken.Ā De nieuwe minister van Justitie Paul Van Tigchelt wordt de lijsttrekker voor de Kamer. Vooral over de positie van Ongena was vooraf veel discussie.

Vlaams fractieleider voor Open VLD Willem-Frederik Schiltz haalde eerder vandaag uit naar de partijtop en kondigde aan dat hij zich niet kandidaat stelt voor de Vlaamse of federale verkiezingen.

Hij is kwaad over de manier waarop de partijtop eenĀ vervanger heeft gezocht voor Vincent Van Quickenborne, nadat die ontslag had genomen als minister van Justitie.Ā Ook andere partijleden hadden daar eerder hun ongenoegen al over geuit.

Schiltz stelde voor om Kamerlid Marianne Verhaert, ook burgemeester van Grobbendonk, tot lijsttrekker voor het Vlaams Parlement te benoemen, en dus niet voorzitter Tom Ongena. Ongena stelde daarop voor om Verhaert de tweede plaats op de lijst te geven.

Ongena heeft na lang overleg binnen het provinciaal bestuur zijn slag thuis gehaald.Ā "We hebben een goed gesprek gehad en hebben vooral een goede consensus gevonden", zegt Ongena daar achteraf over.

Zijn voorstel is met 66 procent van de stemmen goedgekeurd. Concreet wordt Ongena zelf dus de lijsttrekker voor de Antwerpse kieslijst voor het Vlaams Parlement. Marianne Verhaert krijgt de tweede plaats op de lijst. "We gaan een goede tandem zijn", zegt Verhaert daarover.

BEKIJK - "We hebben een goed gesprek gehad":

Videospeler inladen...

Paul Van Tigchelt wordt lijsttrekker voor de Kamer. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers wordt de lijstduwer voor de Kamer. "Om op die manier de vernieuwing in de partij alle ruimte te geven", zegt Ongena daarover. "Ik ben heel blij met deze keuze, het zijn de juiste lijsttrekkers", zegt Somers.

Wat nu met Schiltz?

Welke positieĀ Willem-Frederik Schiltz op de lijst gaat krijgen, is nog niet beslist. Dat zeggen zowel Ongena als Schiltz zelf.Ā Hoewel zijn voorstel het dus niet gehaald heeft, is Schiltz naar eigen zeggen toch tevreden. "Ik kan nooit teleurgesteld zijn als de interne democratie gesproken heeft", zegt hij daarover.

Volgens Somers kan Schiltz kiezen uit twee mogelijke plaatsen op de lijsten. "Hij kan de derde plaats krijgen op de Vlaamse lijst, vorige keer was dat een verkozen plaats. Of de tweede plaats op Europa, een strijdplaats", legt Somers uit.

Meest gelezen