© © VRT - Geert Van Hoeymissen

De “egocultuur” moet aan banden: VRT neemt maatregelen op om hoge werkdruk op nieuwsdienst te verlagen

De VRT gaat maatregelen nemen om de werkdruk op haar nieuwsredactie te verlagen. Aanleiding is een extern rapport dat de pijnpunten binnen de werking van VRT NWS blootlegt. Opvallend: naast onder meer de hoge werkdruk en gebrekkige begeleiding blijkt ook “bekend zijn” een issue.

mts

De werkdruk ligt te hoog, nieuwe medewerkers worden onvoldoende begeleid, er ligt te weinig nadruk op leiderschap, lastige onderwerpen worden vaak uit de weg gegaan, de afstand met de hoofdredactie lijkt heel groot, medewerkers vragen meer waardering en respect voor hun expertise én voelen een verschil in hiërarchie aan tussen de media televisie, radio en online. “Bekend zijn” blijkt bovendien een “issue”, dat bij momenten leidt tot “een verstoring van de informele hiërarchie”.

Het zijn kort samengevat de aandachtspunten die staan opgelijst in een extern rapport over welzijn op het werk dat de VRT op vraag van de vakbonden liet maken. Volgens de openbare omroep leidden enkele “enorm drukke jaren”, met onder meer de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis, tot een groeiend ongenoegen op de werkvloer. En ook een interne transformatie en de doorgevoerde besparingen laten zich voelen.

Duidelijk signaal

“De feedback van de bevraging is een duidelijk signaal. Daar zijn we als directiecollege niet ongevoelig voor”, zegt CEO Frederik Delaplace. “De ingeslagen weg om VRT te transformeren naar een modern mediabedrijf is onomkeerbaar, en dat met een krimpend budget, maar we moeten daarbij meer aandacht hebben voor het welzijn en de werkdruk van alle medewerkers. We grijpen dit rapport aan om een en ander bij te sturen.”

Dat zegt ook algemeen hoofdredacteur Liesbet Vrieleman: “In ons streven de Vlaming zo goed mogelijk te informeren, hebben we de impact op het welzijn van onze medewerkers onderschat. We willen dat thema structureel aanpakken. Niet alleen de komende weken en maanden, maar op continue basis.”

Volgens de VRT-directie is er sinds de onvrede in het voorjaar van 2023 duidelijk werd, al veel overleg gepleegd met medewerkers en is er “al ingezet op een aantal zaken”. Directie en hoofdredactie willen op die ingeslagen weg voortgaan “om de werkomgeving verder te verbeteren voor elke medewerker”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer