© AP

Overtreden van spreekverbod kost Donald Trump boete van 10.000 dollar

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag voor de tweede keer een fikse boete van de rechtbank kregen omdat hij zijn spreekverbod over zijn frauderechtszaak overtreden heeft. Afgelopen week moest hij ook al 5.000 dollar betalen.

Trump moest woensdagavond (Belgische tijd) kort plaatsnemen op de getuigenbank in de rechtszaal in New York, waar de fraudezaak tegen Trump, zijn familieleden en het familiebedrijf The Trump Organization plaatsvindt. Rechter Arthur Engoron wou hem enkele vragen stellen over het mogelijk overtreden van zijn spreekverbod. Zo had de rechtbank eerder al beslist dat Trump geen opmerkingen mocht maken over de zaak, maar ook niet over het juridisch personeel dat aan de zaak werkt.

Tijdens een pauze die eerder op de dag gehouden werd, zou Trump een opmerking gemaakt hebben die de rechter tegen de borst stootte. “Deze rechter is een zeer partijdige rechter en de persoon die naast hem zit is ook zeer partijdig, misschien zelfs veel partijdiger dan hij is,” zei Trump tijdens die pauze tegen journalisten. De persoon naast de rechter is in dit geval de griffier.

Toen de rechter Trump wees op zijn uitspraak, beweerde zijn advocaat dat de voormalige president het had over Michael Cohen, zijn voormalige advocaat die moet komen getuigen in de zaak. En Trump dus niet doelde op de griffier.

(Lees verder onder de foto)

© EPA-EFE

De rechter besloot op dat moment het daarbij te laten. Maar na de middagpauze vroeg hij Trump toch plaats te nemen in de getuigenbank. Engoron vroeg de voormalige president over wie hij het had wanneer hij sprak over ‘partijdige personen’. “U en Cohen”, antwoordde Trump daarop. “Ben je zeker dat je niet de persoon aan de andere kant bedoelde (de griffier, red.)?”, vroeg de rechter. Waarop Trump bevestigde dat hij zeker was.

Maar de rechter vond Trump “ongeloofwaardig” en besloot hem een boete van 10.000 dollar op te leggen. Daarna mocht Trump vertrekken.

Het is niet de eerste keer dat de voormalige president een boete opgelegd krijgt voor het overtreden van zijn spreekverbod. Trump deelde afgelopen week een foto van de griffier met de Democratische senaatsleider Chuck Schumer en noemde de vrouw “de vriendin van Schumer”. Het bericht werd van sociale media gehaald, maar was daarna nog dagenlang te zien op Trumps campagnesite totdat de rechtbank erover mailde. Een boete van 5.000 dollar volgde.

 (sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer