© EPA-EFE

Russische leger houdt, onder toezicht van Poetin, oefeningen met ballistische raketten

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag toezicht gehouden op militaire oefeningen waarbij ballistische raketten werden gelanceerd. Met de manoeuvres werd een “grootschalige nucleaire” vergeldingsaanval door Moskou gesimuleerd, zo blijkt woensdag uit een verklaring van het Kremlin.

Bron: BELGA

“Onder leiding van de opperbevelhebber van de Russische strijdkrachten, Vladimir Poetin, werd een trainingsoefening uitgevoerd”, zo staat in de mededeling. “Er vonden trainingslanceringen van ballistische raketten en kruisraketten plaats.” Ook minister van Defensie Sergej Sjojgoe en stafchef Valeri Gerasimov volgend het verloop van de oefening op.

Er werd bij de oefening een intercontinentale ballistische Jars-raket afgevuurd vanuit de lanceerbasis van Plesetsk, in het noordwesten van het land. Daarnaast werd ook een ballistische raket van het type Sineva gelanceerd vanuit een onderzeeër in de Barentszzee. Er werden voorts Tu-95MS bommenwerpers met kruisraketten ingezet.

De oefeningen vonden plaats net op de dag dat het hogerhuis van het Russische parlement instemde met de terugtrekking uit het Alomvattend Kernstopverdrag (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT). Dat VN-verdrag, dat dateert van 1996, verbiedt elke vorm van nucleaire explosie.

Poetin had er eerder al mee gedreigd om Rusland terug te trekken uit het Alomvattend Kernstopverdrag. Hij verdedigt die stap door te wijzen naar de Verenigde Staten, die het verdrag nooit hebben geratificeerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer