© AFP

Koningin van Jordanië haalt uit naar westerse leiders over oorlog Israël-Hamas: “Flagrante dubbele standaarden”

De koningin van Jordanië heeft zich in een exclusief interview met de Amerikaanse zender CNN uitgelaten over de houding van Westerse leiders ten opzichte van de slachtoffers in de oorlog tussen Israël en Hamas. “Flagrante dubbele standaarden.”

“De mensen in het hele Midden-Oosten, ook in Jordanië, zijn gewoon geschokt en teleurgesteld door de reactie van de wereld op deze catastrofe die zich voltrekt”, zei de koningin. “De afgelopen weken hebben we gezien dat de wereld met twee maten meet. Toen 7 oktober gebeurde, stond de wereld onmiddellijk en ondubbelzinnig achter Israël en zijn recht om zich te verdedigen en veroordeelde de wereld de aanval die plaatsvond ... maar wat we de laatste paar weken zien, is stilte in de wereld,” vertelde ze aan CNN-journaliste Christiane Amanpour. 

“Dit is de eerste keer in de moderne geschiedenis dat er zulk menselijk lijden is en de wereld niet eens oproept tot een staakt-het-vuren”, voegde koningin Rania eraan toe. “De stilte is dus oorverdovend - en voor velen in onze regio maakt het de Westerse wereld medeplichtig.”

“Krijgen we te horen dat het verkeerd is om een familie, een hele familie, onder schot te houden, maar dat het oké is om ze dood te schieten? Ik bedoel, er is hier duidelijk sprake van dubbele standaarden”, zei ze. “Het is gewoon schokkend voor de Arabische wereld.”

“Als een moeder hebben we Palestijnse moeders gezien die de namen van hun kinderen op hun handen moesten schrijven - omdat de kans zo groot is dat ze worden doodgeschoten, dat hun lichamen in lijken veranderen”, zei Rania. “Ik wil de wereld eraan herinneren dat Palestijnse moeders net zoveel van hun kinderen houden als elke andere moeder ter wereld.”

“Verdrijving of uitroeiing”

Jordanië en Egypte hebben hun bezorgdheid al geuit over het feit dat miljoenen Palestijnen uiteindelijk uit Gaza en de bezette Westelijke Jordaanoever zullen worden verdreven. De Jordaanse koning Abdullah waarschuwde vorige week dat “een rode lijn” overschreden zou worden wanneer die Palestijnen naar zijn land zouden komen. Jordanië en Egypte zullen dan ook geen vluchtelingen uit Gaza accepteren, klonk het.

Koningin Rania reageerde op de uitspraken van haar man door te zeggen dat de mensen in Gaza voor “twee keuzes” staan. “In wezen krijgen ze de keuze tussen verdrijving of uitroeiing, tussen etnische zuivering en genocide. En geen enkel volk zou zo’n keuze moeten krijgen. Het volk van Palestina en het volk van Gaza zou niet gedwongen moeten worden om weer verplaatst te worden,” zei ze.

De koningin benadrukte dat het conflict in het Midden-Oosten niet begon op 7 oktober, toen Hamas Israël aanviel. “De meeste media verslaan het verhaal onder de titel ‘Israël in oorlog’. Maar voor veel Palestijnen aan de andere kant van de afscheidingsmuur, aan de andere kant van het prikkeldraad, is de oorlog nooit weggeweest”, zei ze. “Dit is een 75 jaar oud verhaal, een verhaal van overweldigende dood en ontheemding voor het Palestijnse volk. Het is een verhaal van een bezetting onder apartheidsregime, dat land bezet, dat huizen sloopt, land in beslag neemt, militaire invallen, nachtelijke invallen.”

Een tweestatenoplossing om een “vrij, soeverein en onafhankelijk” Palestina te vestigen is de enige weg naar vrede in de regio, zei Rania. “Er kan nooit tot een oplossing gekomen worden behalve rond de onderhandelingstafel ... er is maar één weg hiernaartoe, en dat is een vrije, soevereine en onafhankelijke Palestijnse staat, die zij aan zij leeft, in vrede en veiligheid, met de staat Israël.”

(sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer