© VRT

Een maand na "Godvergeten" veel nieuwe klachten over misbruik binnen de Kerk, brief van Vangheluwe nog niet beantwoord 

Een maand na de VRT Canvas-reeks "Godvergeten" heeft het federaal parket nieuwe klachten binnengekregen van slachtoffers van misbruik binnen de Kerk. Ook het meldpunt van de Kerk en de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk kregen nieuwe meldingen binnen sinds het begin van de reeks. De meldingen gaan over gekende daders en slachtoffers, maar er zijn ook nieuwe namen bij. En wat met de brief van bisschop Vangheluwe?

Een maand na de laatste aflevering van "Godvergeten" blijkt dat verschillende meldpunten sinds het begin van de VRT Canvas-reeks meer meldingen of klachten hebben binnengekregen over misbruik door geestelijken. De reeks heeft duidelijk weer pijnlijke herinneringen wakker gemaakt.

  • Het federaal parket heeft 35 nieuwe klachten ontvangen.
  • De Vlaamse meldpunten van de Kerk hebben 103 nieuwe meldingen binnengekregen.
  • De Werkgroep Mensenrechten in de Kerk rond priester Rik Devillé spreekt over 49 dossiers waar nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen. 

"We raden de melders altijd aan om ook contact op te nemen met de meldpunten van de Kerk en een proces-verbaal te laten opstellen bij de politie. Ook al is de dader overleden", zo vertelt Rik Devillé van de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk. Het kan dus zijn dat één persoon bij meerdere instanties een melding of een klacht heeft ingediend.

De werkgroep rond priester Devillé is al dertig jaar bezig met misbruik binnen de Kerk. "We hadden niet verwacht dat we nog zo veel meldingen gingen binnenkrijgen. Na de zaak-Vangheluwe en Operatie Kelk dachten we dat we het meeste wel gezien hadden", aldus Devillé. "In totaal kregen we in die dertig jaar zo'n 1.600 meldingen binnen."

Gekende daders, maar ook nieuwe namen

De meldingen die sinds de reeks zijn binnengekomen zijn gevarieerd. "Sommige gaan over daders die we al kenden, maar soms vallen er ook nieuwe namen. Heel veel daders zijn ondertussen overleden", duidt Geert De Kerpel, woordvoerder van de Belgische bisschoppenconferentie over de cijfers van de Kerk. 

"Daarnaast ontvangen we zowel meldingen van slachtoffers die we nog niet kennen als van slachtoffers die zich al eerder meldden, maar nu nieuwe vragen stellen over bijvoorbeeld extra begeleiding", aldus De Kerpel. "Ook familie of naasten van slachtoffers die ondertussen overleden zijn, komen bij ons aankloppen."

Geen meldingen over recente feiten

Zowel het parket, de Kerk als de werkgroep mensenrechten hebben geen weet van recente feiten die aan het licht zijn gekomen. "De meldingen gaan vooral over feiten uit een ver verleden, soms zelfs uit de jaren veertig of vijftig", zegt De Kerpel. "Ze zijn wellicht allemaal verjaard. En als er feiten niet verjaard zijn, verwijzen we door naar gerechtelijke instanties." 

En wat met de brief van bisschop Vangheluwe?

In "Godvergeten" was er ook de straffe getuigenis van de neef van bisschop Roger Vangheluwe, Marc Vangheluwe. Hij werd door zijn oom misbruikt, toen hij bisschop van Brugge was. De getuigenis leidde eerder al tot de verwijdering van Vangeluwe als bisschop, hij is dan "in het verborgene" gaan wonen, in een abdij in Frankrijk. Maar hij is altijd bisschop gebleven. Tot razernij van velen, gelovigen én niet-gelovigen.

Nog tijdens de reeks is de Antwerpse bisschop Johan Bonny op bezoek geweest bij Vangheluwe. Hij verzocht hem om afstand te doen van zijn bisschopstitel. Vangheluwe heeft dan een brief gestuurd naar het Vaticaan, wat er in stond, wou hij niet zeggen. Mogelijk vroeg hij het lekenschap aan en wil hij dus afstand doen van zijn priesterschap.

En nu? Wat is er gebeurd met de brief? Navraag leert dat niemand het weet. "De brief is verstuurd, dat weten we, maar wat er dan mee is gebeurd, dat weten we niet", zegt ook Geert De Kerpel. Er is nog geen reactie vanuit het Vaticaan, niemand weet op welk bureau de brief is terechtgekomen. Ook al had bisschop Bonny de Heilige Stoel verzocht om snel te reageren en te handelen. Afwachten.

Meest gelezen