© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

BNP Paribas ziet omzet en winst in België fors stijgen

De Franse bankreus BNP Paribas heeft in het derde kwartaal de nettowinst 4 procent zien dalen tot 2,66 miljard euro. Het moederhuis van BNP Paribas Fortis, de grootste bank van België, presteert zo in lijn met de verwachtingen van analisten van dataleverancier Factset en financieel nieuwsagentschap Bloomberg. In België  gingen winst en omzet van de commerciële bankactiviteiten fors de hoogte in.

gjs
Bron: BELGA

De Franse grootbank spreekt donderdag van “solide resultaten” te danken aan het gediversifieerde model van activiteiten. Voor de winstdaling verwijst de grootste bank van Europa naar de tak actief rond consumentenkrediet, die geherstructureerd wordt, de activiteiten in de marktenzalen en in mindere mate de Franse retailbank. De omzet ging tegenover een jaar eerder 4 procent hoger tot 11,58 miljard euro. 

BNP Paribas geeft ook al wat info over de Belgische commerciële bankactiviteiten. De bank maakt gewag van een forse stijging van de cijfers. De omzet ging 10,7 procent hoger tot 1,01 miljard euro en de bruto operationele winst klom 18,1 procent tot 424 miljoen euro. De winst voor belastingen parkeerde 16,4 procent hoger op 379 miljoen euro. Er is voorts sprake van 2,1 procent meer uitstaande leningen, maar wel 2,1 procent minder deposito’s. Zonder de populaire staatsbon van september, zou dat maar een daling met 0,7 procent geweest zijn, aldus de bank.

De Belgische staat is de op een na grootste aandeelhouder van BNP Paribas, met een belang van 5,3 procent. België was jarenlang de grootste aandeelhouder, maar daar kwam begin dit jaar verandering in nadat de regering een deel van het aandelenpakket verkocht. Ook in 2017 had België al eens aandelen in de Franse grootbank verkocht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer