© Shutterstock

FOD Volksgezondheid heeft “buik vol van microplastic” in nieuwe campagne

Nu de Europese Commissie maatregelen heeft ingevoerd tegen microplastic, lanceert de federale overheidsdienst Volksgezondheid een sensibiliseringscampagne. De nauwelijks afbreekbare deeltjes komen onvermijdelijk in ons leefmilieu terecht en later ook in ons lichaam. Dat is gevaarlijk, “want microplastics zijn meer dan glitter”, waarschuwt de overheidsdienst.

gjs
Bron: BELGA

“Microplastics zijn voortaan verboden in toepassingen waarbij ze bewust gebruikt of toegevoegd worden aan mengsels, zoals in glitters, speelgoed en bepaalde verven”, zegt Pieter Luys, expert Risicobeheersing Chemische Producten bij de FOD. Geleidelijk aan moet dat ook voor andere producten gebeuren. 

Om dat verbod kracht bij te zetten, roept de overheid de hulp in van cartoonist Kim Duchateau. In ludieke tekeningen legt hij uit waar microplastics vandaan komen, hoe ze in ons lichaam terecht komen en wat we ertegen kunnen doen. “Als kind in de jaren zeventig hoorde ik al hoe de industrie de natuur naar de vaantjes helpt”, zegt Duchateau. “Ik vind het verbijsterend dat er vijftig jaar later nog niet veel veranderd is. Ik kan alleen maar hopen dat deze tekeningen de mensen wat dichter bij de waarheid brengen.”

Volgens Nederlands onderzoek krijgen we jaarlijks meer dan 300.000 microplastics binnen via ons eten, drinken en onze ademhaling. De deeltjes duiken onder meer op in bloed, longen en moedermelk. “Op cellulair niveau kunnen microplastics toxische effecten veroorzaken”, zegt professor Jana Asselman van de universiteit van Gent. “We zien voornamelijk indicaties voor oxidatieve stress, ontstekingsreacties en schade aan het DNA van de cellen.” Verder onderzoek moet nog uitwijzen of die effecten op de cellen ook leiden tot een groter risico voor ziektes als kanker of obesitas.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer