Direct naar artikelinhoud
NieuwsRusland

Nucleair spierballenvertoon van Rusland: leger houdt proef met ballistische raketten

Een stilstaand beeld uit een video, verstrekt door de persdienst van het Russische ministerie van Defensie, laat de lancering van een ballistische raket zien.Beeld ANP / EPA

Rusland heeft woensdag enkele ballistische raketten afgevuurd tijdens een militaire oefening waarbij werd nagespeeld hoe de Russische strategische strijdkrachten met een ‘massale nucleaire klap’ terugslaan na een kernaanval. Volgens het Kremlin hield president Poetin vanuit Moskou toezicht op de oefening.

Volgens het Kremlin werden er twee ballistische raketten afgevuurd: een vanaf de lanceerbasis Plesetsk in het uiterste oosten van Rusland, de andere vanaf een onderzeeër in de Barentszzee. Aan de oefeningen deden ook zogeheten Tu-95MS langeafstandsbommenwerpers mee.

Enkele uren voor de oefening had de Federatieraad, de Russische senaat, groen licht gegeven voor het intrekken van de ratificatie van het Alomvattende Kernstopverdrag, dat alle kernproeven verbiedt. Het besluit gaat nu voor ondertekening naar Poetin, die al heeft laten weten dat hij het eens is met de stap.

Moskou wijst erop dat een reeks andere kernwapenlanden, waaronder de Verenigde Staten en China, het verdrag wel hebben getekend, maar nooit hebben geratificeerd. Als gevolg daarvan is het verdrag nooit in werking getreden.

Ondanks het intrekken van de ratificatie lijkt Rusland voorlopig niet van plan zijn kernproeven te hervatten. Moskou heeft laten doorschemeren dat alleen te doen als de Verenigde Staten nieuwe kernproeven houden.

Nucleair spierballenvertoon

De oefening van de strategische strijdkrachten maakt deel uit van het nucleair spierballenvertoon dat Rusland de afgelopen tijd tentoonspreidt. Nationalistische Russische politici dreigen regelmatig met het inzetten van kernwapens tegen het Westen. Tegelijkertijd maken de autoriteiten herhaaldelijk melding van testen met nieuwe raketten voor het Russische kernarsenaal.

Eerder deze maand zei Poetin dat Rusland een geslaagde proef had genomen met de Boerevestnik, een nieuwe nucleair aangedreven kruisraket, die ook een kernkop kan dragen. Dankzij de nucleaire aandrijving kan de kruisraket langdurig in de lucht blijven voordat die zijn doel treft.

Naar verluidt zou een andere proef met de Boerevestnik (Stormvogel) vier jaar geleden zijn uitgelopen op een ontploffing, waarbij nucleair materiaal vrijkwam en vijf wetenschappers om het leven kwamen.

De Russische autoriteiten kondigden onlangs ook aan dat de nieuwe superzware ballistische Sarmat-raket, waaraan Rusland sinds 2013 werkt, bijna in dienst kan worden genomen. Volgens Russische analisten zal de introductie van de raket, die tien kernkoppen kan dragen, het nucleaire evenwicht in de wereld ingrijpend veranderen.

Westerse specialisten betwijfelen echter of de Sarmat wel gereed is om de Vojevoda, een oudere continentale ballistische raket van de Russen, te vervangen. Volgens hen zou de laatste test met de raket begin dit jaar nog zijn mislukt.