Na klachten van NMBS en universiteit: Tiktokker ‘Flinke Jongen’ veroordeeld voor afpersing van tiener

Gent -

Tiktokker ‘Flinke Jongen’ is donderdag door de Gentse rechtbank veroordeeld voor de afpersing van 650 euro van een tiener in het Sint-Pietersstation. De West-Vlaming kwam in het oog van de storm terecht na klachten van de NMBS, UHasselt en hogeschool PXL na filmpjes op Tiktok.

Simon Dekaezemaker

In een bredere zaak rond verschillende gevallen van afpersing en diefstallen met geweld in Gent stond Alexander Tseboyev (20) eind september met enkele kompanen terecht. Ze zouden zich daarbij geïnspireerd hebben door Tiktok-filmpjes waarin jongeren met een smoes ‘overtuigd’ worden om hun portefeuille te tonen, bijvoorbeeld omdat ze hen beschuldigen van drugs dealen.

LEES OOK. ‘Flinke Jongen’ maakte het al bont in klaslokalen en trein, maar nu lijkt hij te ver te zijn gegaan: Tiktokker verdacht van diefstal van 650 euro van tiener

Alexander stond zelf terecht voor één zo’n diefstal bij een 18-jarige in het Sint-Pietersstation in Gent, in december vorig jaar. Hij zou 650 euro gestolen hebben, samen met een kompaan. Volgens de Tiktokker ging het niet over afpersing of geweld. Hij verklaarde dat de jongeren drugs aan het doen waren. “We hebben hun drugs en geld afgepakt en in de vuilnisbak gegooid”, klonk zijn uitleg.

De Gentse rechtbank hechtte geen geloof aan zijn verklaring en verklaarde de afpersing bewezen. Tseboyev kreeg donderdag een werkstraf van 50 uur opgelegd voor het feit. Indien hij die niet uitvoert volgt een celstraf van één jaar. In het dossier kregen de andere verdachten een werkstraf tussen de 100 uur en 50 uur opgelegd met een vervangende celstraf als stok achter de deur.

Filmpjes

De Tiktokker met 15.000 volgers kwam deze maand in opspraak na verschillende filmpjes die viraal gingen. De bal ging aan het rollen nadat de NMBS lucht kreeg van een filmpje dat hij op 11 oktober online plaatste. Daarin is te zien hoe hij in de bestuurderscabine van een trein aan de knoppen en hendels prutst. Dames en heren, vandaag vertrekken we naar Kavkaz”, zegt hij in het filmpje.

De NMBS diende daarop een klacht in wegens inbreuken op de spoorveiligheid en niet veel later bleek hij ook klachten van de hogeschool PXL en de UHasselt aan zijn broek te hebben. Die laatste omdat ‘Flinke Jongen’ plots begon te dansen in de aula of het klaslokaal. Verstoring van de openbare orde, vinden PXL en de UHasselt. Ook deze filmpjes werden online gretig verspreid.

LEES OOK. West-Vlaamse twintiger stormt klassen binnen en begint wild te dansen, ook NMBS dient klacht tegen hem in

De student verkoop in onderwijs is zich van geen kwaad bewust. De filmpjes zijn enkel en alleen bedoeld om de mensen een glimlach op het gezicht te toveren, verklaarde hij eerder in een reactie. “Er gebeuren veel negatieve dingen in de wereld. Ik wil mensen doen lachen en hen een positieve dag toewensen. Meer is het niet.” Ook om de likes is het hem naar eigen zeggen niet te doen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen