Nieuw digitaal systeem en meer controle: zo willen parket van Brussel en Justitieminister vermijden dat dossiers - letterlijk - in de kast blijven liggen 

Het parket van Brussel en de nieuwe minister van Justitie Paul Van Tigchelt hebben nieuwe maatregelen voorgesteld die ervoor moeten zorgen dat dossiers beter opgevolgd worden en dat ze - letterlijk - niet in een kast blijven liggen. Na de aanslag in Brussel kwam aan het licht dat het uitleveringsverzoek van dader Abdessalem Lassoued een jaar lang onaangeroerd was gebleven. 

Over de "kast met het vergeten dossier van Abdessalem Lassoued" is de voorbije dagen al veel gezegd en geschreven. Het uitleveringsverzoek bleef er te lang liggen, en voor het behandeld werd, pleegde Lassoued een aanslag in Brussel. Daarbij vielen twee doden. 

BEKIJK - "De" kast krijgen we tijdens een rondleiding bij het parket niet te zien, een gelijkaardige kast wel:

Videospeler inladen...

"Dit mag zich nooit nog herhalen", klinkt het opnieuw bij Justitieminister Paul Van Tigchelt (Open VLD). En daarom heeft hij vandaag een persconferentie gegeven, en samen met het Brusselse parket enkele maatregelen opgesomd. Het sleutelwoord is "digitalisering". Eind dit jaar, begin volgend jaar komt er een nieuw systeem "Just One" aan. "Daarin komt een dashboard, met een oplijsting van alles dossiers, hoeveel taken er openstaan, welke prioritair zijn, een overzicht van de opsporings- en gerechtelijke onderzoeken, een planningstool, een overzicht van de te raadplegen databanken", somt Stephanie Vanthienen op. Zij is de nationale ICT-verbindingsmagistraat van het Openbaar Ministerie en de bezieler van dit project. In het systeem zullen ook alarmbellen ingebouwd worden voor mocht een dossier te lang blijven liggen.

"Een foutenmarge zullen we nooit naar nul kunnen brengen, maar we kunnen die marge wel verkleinen", besluit ze. "Er zal meer overzicht zijn, meer opvolging en betere termijnen", vult procureur ad interim Tim De Wolf aan.

Een foutenmarge zullen we nooit naar nul kunnen brengen, maar we kunnen die marge wel verkleinen

Stephanie Vanthienen

Maar wat dan in de tussentijd? Want het systeem zal pas ten vroegste over enkele maanden in voege zijn. "Er komen dwingende termijnen, meer controle. Dat zal veel administratie vragen, wat het systeem nog meer onder druk zet. Maar het is evident dat het in deze nodig is", zegt De Wolf. "Er gebeurt een permanente oefening qua middelen. We zullen ook de internationale samenwerking versterken, de sectie waarbinnen de dossiers zeer sterk gestegen zijn."

Over het intern tuchtonderzoek naar de fout zelf blijven alle partijen vaag. "We laten het onderzoek nu zijn gang gaan en het is nu niet aan ons om ons uit te spreken. Het had niet mogen gebeuren en we trekken onze conclusies om te verbeteren."

Wie wist wat wanneer. Dat blijft de grote vraag in dit hele verhaal. Wat we zeker weten, hebben we voor jullie opgelijst in een tijdlijn

Meest gelezen