Céline Dion houdt stadje in Nieuw-Zeeland al maandenlang uit zijn slaap

In Nieuw-Zeeland zijn de inwoners van een stadje niet ver van de hoofdstad Wellington de wanhoop nabij. Al maandenlang wordt hun slaap verstoord door Céline Dion. Haar songs worden op het hoogste volume door de boxen van de auto's van de lokale jeugd gejaagd. 

Porirua, in de buurt van Wellington, is verre van een ingeslapen stadje. De kustplaats met zo'n 60.000 inwoners wordt al maandenlang geplaagd door een subcultuur die erg populair is bij de lokale jeugd: die van de zogeheten "siren battles".   

Jongeren houden wedstrijden met de klanksystemen van hun auto's, daar komt het zowat op neer. Ze zetten enorme megafoons op hun auto om zo elkaar de loef af te steken met het beste geluid.

De jongeren van Porirua jagen bij voorkeur muziek van de Canadese zangeres Céline Dion door hun speakers. Haar zuivere stemgeluid en de vele hoge noten in haar songs blijken zich uitstekend te lenen voor de "siren battles". 

Genoeg van "My heart will go on"

Maar de andere inwoners van de stad hebben het na maanden wel gehad met "My heart will go on" of "It's all coming back to me now".

Ze zijn een petitie gestart om het stadsbestuur aan te zetten dringend stappen te ondernemen. "Ik hou ervan om naar Céline Dion te luisteren in mijn eigen living, en op een geluidssterkte die ik zelf bepaal", zegt een van de ondertekenaars. "Ik hou er niet van voortdurend fragmentjes van haar songs te moeten horen, en dat tussen 19 uur en 2 uur 's nachts."

Het stadsbestuur krijgt al maandenlang klachten binnen. Mensen klagen over slaaptekort en oorsuizingen, veroorzaakt door de oorverdovende wedstrijden. De deelnemers komen met draaiende motoren samen, de ene keer op weekdagen, de andere keer in het weekend. Dat doen ze telkens op een andere plaats, om de politie te kunnen ontlopen.

"Het gebeurt in het centrum van onze stad, die in een put is gelegen, waardoor het geluid tot ver buiten de stad draagt", zegt burgemeester Anita Baker. Ze belooft een oplossing te vinden voor het probleem. "We willen niet dat bewoners onze stad verlaten vanwege het lawaai." 

In de video hieronder zie je een "siren battle" uit 2016.

Meest gelezen