Schild & Vrienden

Wrakingsverzoeken afgewezen: drie rechters correctionele rechtbank moeten niet vervangen worden in zaak Schild & Vrienden

© ID/ Lieven Van Assche

In de zaak rond Schild & Vrienden moeten de drie rechters van de Gentse correctionele rechtbank niet vervangen worden. Het Gentse hof van beroep heeft de wrakingsverzoeken ingediend door Hans Rieder, de advocaat van Dries Van Langenhove, afgewezen.

blg

De procureur-generaal noemde het wrakingsverzoek van Rieder eerder ‘rechtsmisbruik’ en vond dat de advocaat enkel ‘de procedure wou boycotten en een uitspraak ten gronde wou voor­komen’. Hij vroeg de rechtbank daarom een boete op te leggen, maar daar ging het hof van beroep niet op in.

Rieder was op 10 oktober overgegaan tot wraking nadat hij op een eerste zitting al vruchteloos de manier had aan­geklaagd waarop de rechtbank van eerste aanleg de zaak had toe­bedeeld aan de kamer die de zaak zou behandelen. Rieder ziet in die toewijzing een vorm van partijdigheid.

De advocaat ging in de wrakingsverzoeken door op het ‘verdelingsincident’ dat hij vorige maand opwierp. Daarbij stelde hij dat de rechtbank onwettig samengesteld werd.

De verdediging gaat nu vermoedelijk cassatieberoep aantekenen tegen het arrest. Advocaat Rieder was aanwezig bij de start van de zitting, maar niet bij de uitspraak.

De zeven Schild & Vrienden-beklaagden moeten zich verantwoorden voor racistische en antisemitische berichten die in de geheime chatgroepen van Schild & Vrienden circuleerden en vijf jaar geleden aan het licht kwamen door een reportage van Pano.

Concreet worden Van Langenhove en zijn zes medebeklaagden beschuldigd van negationisme, aanzetten tot discriminatie, segregatie, haat of geweld en voor het verspreiden van denkbeelden die gegrond zijn op rassuperioriteit of rassenhaat. Van Langenhove zelf moet zich ook verantwoorden voor een schending van de wapenwet.