© AFP

Servië keurt twee controversiële wetten goed die media controleren

Servië heeft twee controversiële wetten goedgekeurd die de staat een grotere controle op de media geven. De twee teksten ‘Wet op publieke informatie en media’ en ‘Elektronische media’ werden door een grote meerderheid van de parlementsleden goedgekeurd. In Servië is de conservatieve SNS de grootste partij.

Bron: BELGA

Van zodra ze uitgevaardigd zijn, zullen deze wetten operator Telekom Srbija in staat stellen media te verwerven. “Dit geeft aanleiding tot angst voor invloed en druk van de staat”, zegt de voorzitter van de Europese Federatie van Journalisten, Maja Sever, aan AFP.

Critici van president Aleksandar Vucic beschuldigen hem er al jaren van de oppositie te muilkorven en de media onder de duim te hebben. Volgens de lokale burgerrechten-ngo CRTA bezette Vucic alleen al tussen 1 juni 2022 en 31 mei 2023 bijna twee derde van de nationale zendtijd die aan politici wordt besteed.

Het ministerie van Informatie en Telecommunicatie noemt de aanname van de wetten in een persbericht “een belangrijke stap in de verbetering van het Servische medialandschap”.

In 2023 zakte Servië van de 79e naar de 91e plaats op de wereldranglijst van landen met de meeste persvrijheid. De lijst wordt jaarlijks samengesteld voor de ngo Reporters zonder Grenzen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer