© Shutterstock

Kun je echt rimpels krijgen van je slaaphouding?

Wie rimpels wil voorkomen doet er goed aan om uit de zon te blijven, gezond te eten, niet te roken en de huid goed te verzorgen. Bij voorkeur slaap je op je rug, want inslapen op je buik of zij zou rimpels kunnen veroorzaken. Dat wordt beweerd door beauty-experts, maar klopt het ook echt?

Hanne Vandenweghe

In de Britse krant The daily mail waarschuwt Kate Kerr, directeur van de gelijknamige schoonheidskliniek in Londen, voor rimpels en fijne lijntjes in het gezicht en decolleté als gevolg van een verkeerde slaaphouding. Ze refereert naar een studie uit 2016, verschenen in het vakblad Aesthetic surgery journal, waarin dezelfde conclusie wordt gemaakt. “De gebundelde krachten van compressie, spanning en pure druk die tijdens de slaap op ons gezicht worden uitgeoefend, leiden tot gezichtsvervorming”, stelt ze het dramatisch. “Een dergelijke vervorming manifesteert zich als verticale plooien. Deze verticale plooien zijn in het begin van tijdelijke aard om, naarmate de huid ouder wordt en minder elastisch wordt, permanent te worden.”

LEES OOK:

Hetzelfde effect geldt volgens haar ook elders op het lichaam, waar de effecten van de zwaartekracht een rol spelen. “Als we op onze zij liggen, kunnen onze borsten zakken, wat resulteert in opvallende verticale lijnen op het decolleté”, aldus Kerr. Ook Tiktok-beautygoeroe Marianne is ervan overtuigd dat je slaappositie medeverantwoordelijk is voor je looks. In een viraal filmpje ‘bewijst’ ze dat haar ongelijke lipvorm het resultaat is van een nachtje slapen op haar zij. De beelden zijn intussen 1,1 miljoen keer bekeken en uit de reacties blijkt dat nog veel mensen hier last van ondervinden. (Lees verder onder het filmpje)

@mariii_chaa Replying to @< jay 3 this comment hurt ngl 💀 its one of my biggest insecurities #fy #fyp #foryou #foryoupage #insecurities #viral ♬ original sound - ★・ ・ marianne ・ ・★

Slaapexpert Johan Verbraecken, medisch coördinator van het slaapcentrum van het UZA, ziet geen reden tot paniek. “Het klopt dat een slaaphouding waarbij je op je buik of zij ligt afdrukken geeft in het gezicht. We zien dat ook bij personen die met een slaapmasker slapen en dat hard aanspannen. Ze krijgen als het ware striemen die tot in de namiddag hun sporen nalaten. Uiteindelijk trekken die weer weg. Dat je er rimpels van krijgt, is vergezocht.”

De expert zegt erbij dat de positie waarin je in slaap valt trouwens niets zegt over je slaaphouding tijdens de hele nacht. “De meeste mensen nemen doorheen de nacht veel verschillende poses aan. Als je jezelf pakweg om het half uur omdraait, is de kans relatief beperkt dat één zone continu onder druk staat en er op die specifieke plek rimpels opduiken.”

Indien de afdrukken toch lang blijven, kan het volgens de slaaparts iets zeggen over de kwaliteit van de huid. Mogelijk is die te droog en is het een goed idee om jezelf meer te hydrateren. “Bij oudere mensen is de huid droger en is het waarschijnlijker dat de afdrukken inderdaad permanent worden”, besluit hij. Al hebben rimpels bij ouderen ook hoogstwaarschijnlijk iets met hun leeftijd op zich te maken ...

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer