Ozempic wordt ook toegelaten voor mensen met ernstige obesitas (maar verboden voor anderen die met overgewicht kampen) 

Het geneesmiddel Ozempic wordt officieel toegelaten voor mensen met ernstige obesitas. Dat zegt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) in een nieuw advies waarover minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bericht. In principe was Ozempic enkel toegelaten voor mensen met diabetes type 2. Maar er is een schaarste ontstaan omdat veel niet-diabetespatiënten het gebruiken om te vermageren. Dat wordt nu dus verboden, behalve voor een bepaalde categorie mensen. 

Het geneesmiddel Ozempic bevat het werkzame bestanddeel semaglutide. Het is ontworpen voor patiënten met suikerziekte, meer bepaald diabetes type 2. Zij hebben het middel echt nodig, want anders raakt hun bloedsuikerspiegel ontregeld. Ze kunnen dan hypo's of hypers krijgen, met symptomen als flauwvallen, coma en epileptische aanvallen, waarschuwt Vandenbroucke. 

Ozempic was evenwel ook heel populair geworden bij mensen met overgewicht. Het geneesmiddel onderdrukt het hongergevoel en is blijkbaar in trek bij mensen die willen vermageren. Maar daardoor was er een serieuze schaarste ontstaan in de apotheken. 

Vandenbroucke wil daar paal en perk aan stellen en heeft daarvoor samengezeten met experts van het FAGG. Ozempic wordt nu verboden als vermageringsmiddel, behalve voor enkele uitzonderingen.

Het gaat dan over mensen met zware obesitas, met name met een Body Mass Index (BMI) van 35 of meer. Een andere uitzondering vormen mensen met een BMI van 30 of meer, in combinatie met een andere ernstige gewichtsgerelateerde aandoening. 

Patiënten met overgewicht die niet voldoen aan bovengenoemde criteria, zullen in samenspraak met hun arts de medicatie moeten afbouwen en stoppen. Voor nieuwe obesitaspatiënten die wél aan de voorwaarden voldoen, wordt pas een behandeling met Ozempic opgestart na overleg met een endocrinoloog. 

De publicatie van het Koninklijk Besluit wordt over een tweetal weken verwacht en wordt dan meteen van kracht.  De aanbevelingen gelden zolang het tekort aanhoudt. 

Meest gelezen