Het handgeschreven dagboek is een document van historische waarde.

Vrouw schenkt dagboek van overgrootvader uit WO I aan stadsarchief Leuven: "Het lag jarenlang stof te vergaren in een kelder" 

Het stadsarchief van Leuven heeft een bijzonder dagboek uit de Eerste Wereldoorlog gekregen. Het bevat een uniek ooggetuigenverslag van de gebeurtenissen in Leuven tussen augustus 1914, toen de Brand van Leuven plaatsvond, en het voorjaar van 1915. Het dagboek is geschonken door de achterkleindochter van Philippe Pierre, de schrijver van het dagboek. 

Frie Pierre kreeg het dagboek van haar overgrootvader Philippe Pierre in handen nadat het jarenlang ergens in een doos in een kelder stof had liggen vergaren. Ze besefte meteen hoe uniek het is. "Ik herinner me nog dat mijn grootvader veel verdriet had over wat er allemaal met zijn vader was gebeurd", vertelt ze.

"Mijn overgrootvader is overleden in een instelling voor mensen met een geestesziekte. Vermoedelijk kwam hij daar terecht door de gruwel die hij tijdens de oorlog had meegemaakt, maar daar werd niet over gesproken in de familie."

Hij schrijft over de vele doden, van wie hij er verschillende kende, en over families die afgeslacht zijn

In het dagboek brengt Philippe Pierre verslag uit vanaf de inval van de Duitsers in België in 1914 tot in het voorjaar van 1915. Hij was dus persoonlijk getuige van de vernielingen van de Brand van Leuven in augustus 1914. "Hij beschrijft onder meer de vele doden, van wie hij er verschillende persoonlijk kende. Ook schrijft hij over families die vermoord zijn, of afgeslacht, zoals hij zelf schrijft. Dat is allemaal erg heftig." 

Dat dit handgeschreven dagboek een bron is van historische waarde, staat dan ook als een paal boven water. "Ik heb mijn grootvader, de zoon van Philippe, nog gekend, waardoor er een persoonlijke band is met het dagboek", vertelt Frie Pierre. "Voor mijn zoon is dat al veel minder, maar door de geschiedkundige waarde wil ik dat het veilig bewaard wordt voor het nageslacht. Ik ben heel blij dat dit in het stadsarchief van Leuven kan."

Schepen van Cultuur: "Persoonlijke getuigenissen zeldzaam in stadsarchief"

“Het verloop van de Eerste Wereldoorlog in Leuven is goed gedocumenteerd, maar rechtstreekse getuigenissen van mensen die er zelf bij waren, zijn van groot historisch belang. In het stadsarchief tref je zelden zulke persoonlijke documenten in aan", zegt Bert Cornillie, schepen van Cultuur (Vooruit).

"Dit dagboek is dus een bijzonder tijdsdocument en een waardevolle aanvulling. Dankzij de schenking van de familie Pierre kan het worden doorgegeven aan de volgende generaties."

Meest gelezen