© ANP / REMKO DE WAAL

FAGG: Ozempic voorbehouden voor diabetes type 2 en patiënten met ernstige obesitas

De Taskforce Onbeschikbaarheden van het Federaal Geneesmiddelenagentschap FAGG heeft woensdag de aanbeveling geformuleerd om het geneesmiddel Ozempic uitsluitend voor te behouden voor patiënten met diabetes type 2 en een aantal mensen met ernstige obesitas. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) donderdag, die de aanbevelingen meteen zal omzetten in een Koninklijk Besluit.

Bron: BELGA

Door een wereldwijd stijgende vraag is er in ons land een beperktere beschikbaarheid van het geneesmiddel Ozempic, die tot volgende zomer zal aanhouden. “Op een moment van schaarste is het mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de mensen die het geneesmiddel het meest nodig hebben ook écht toegang krijgen”, stelt minister Vandenbroucke.   

Ozempic is een belangrijk geneesmiddel voor patiënten die lijden aan diabetes type 2. Indien ze dit geneesmiddel niet kunnen gebruiken, kan dit leiden tot een ontregeling van hun bloedsuikerspiegel. Patiënten kunnen hypo’s of hypers krijgen, met symptomen zoals flauwvallen, coma en epileptische aanvallen. De minister wil deze patiënten de zekerheid geven dat het geneesmiddel in België beschikbaar zal zijn.

In de aanbeveling van het FAGG staat dat Ozempic ook kan worden voorgeschreven voor patiënten met overgewicht waarbij er sprake is van een BMI (Body Mass Index) hoger of gelijk aan 35 kg/m² , en voor patiënten met overgewicht waarbij er sprake is van een BMI of hoger of gelijk aan 30 kg/m² in combinatie met ten minste één gewichtsgerelateerde comorbiditeit.  

Patiënten die met het geneesmiddel behandeld werden voor obesitas, maar niet aan de voorwaarden voldoen, dienen in overleg met hun arts deze behandeling af te bouwen en te stoppen, luidt de aanbeveling nog. 

De aanbeveling van de Taskforce Onbeschikbaarheden is gepubliceerd op de website van het FAGG. ​De publicatie van het Koninklijk Besluit wordt binnen een tweetal weken verwacht en is dan meteen van kracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer