© Dirk Kerstens

Eigenaar Robotland koopt Suske en Wiske Museum in Kalmthout, dat zo verzekerd is van voortbestaan

Het Suske en Wiske Museum is gered. Het is verkocht aan Essenaar Luc Van Thillo, die ook eigenaar is van Robotland en daarnaast ook voorzitter van voetbalclub Lierse. Enkele jaren geleden vormde hij de oude douaneloods aan het station van Essen om tot technologie- en funland Robotland. Nu koopt hij het Suske en Wiske Museum en verzekert hij de werking van het kindermuseum.

Erik Vandewalle

LEES OOK. Toekomst Suske en Wiske Museum bedreigd door verkoop villa Willy Vandersteen

Vorig jaar liet de provincie Antwerpen weten dat ze op 1 januari 2025 definitief stopt met de uitbating van het Suske en Wiske Museum. Een twintigtal mogelijke kandidaat-overnemers werden aangeschreven, maar er werd geen nieuwe exploitant gevonden.  

De provincie gaf zich nadien nog twee weken extra om een koper voor het museum te vinden voor een minimale verkoopprijs van 775.000 euro. Kandidaten moesten een nota opmaken waarin ze aangaven hoe ze de link tussen de site en het werk van Willy Vandersteen wilden bestendigen en publiek toegankelijk houden.

© Erik Vandewalle

Geldschieter gevonden

Intussen is er een overnemer gevonden voor het museum. Luc Van Thillo is ook al eigenaar van het techonologie- en funland Robotland en is voorzitter van voetbalclub Lierse. Hij koopt niet enkel het gebouw, maar zal ook de werking van het museum verderzetten. Daarmee is dus ook de Suske & Wiske-collectie gered. “De samenwerking tussen Robotland en het Suske & Wiske-museum moet voor allebei een extra ‘boost’ betekenen”, reageert Van Thillo. “Ze liggen in dezelfde regio en mikken op dezelfde doelgroepen, met name gezinnen en scholen. De komende maanden bekijken hoe we met de expertise die op elke site aanwezig is verder werken aan een nieuw concept.”

Gedeputeerde Luk Lemmens: “Cultuur en jeugd zijn sinds 2018 geen provinciale bevoegdheid meer en dus was de uitbating van een kindermuseum geen taak meer voor ons. We gingen op zoek naar een overnemer, nadat het museum grondig werd gerenoveerd en vernieuwd.”

(Lees verder onder de foto)

Luc Van Thillo in Robotland.© rr

LEES OOK. Overnemer gevonden voor Suske en Wiske museum in Kalmthout

Ook de erfgenamen zijn tevreden met deze overname. “Het stemt ons tevreden dat voor de overnemer de voortzetting van het museum centraal staat bij de overnameplannen. Het huis waar we zijn opgegroeid en waar mijn vader de strips creëerde, blijft zo onlosmakelijk verbonden met zijn erfenis. Meer zelfs, ook in Robotland zullen de figuren van Suske en Wiske in de toekomst een plaats krijgen.”, zegt Leen Vandersteen, de dochter van Suske & Wiske-bedenker Willy.

Kinderen en jongeren blijven welkom.© Robin Fasseur

Nieuwe vzw

Kalmthout is en blijft een Suske en Wiske-gemeente en dat gaat zo blijven. Burgemeester Lukas Jacobs: “Nu het Suske en Wiske Museum opnieuw een toekomst heeft, gaat de gemeente dit nieuwe project steunen. Ik twijfel er niet aan dat een nieuwe dynamiek zowel het kindermuseum als Robotland ten goede komen. Luc Van Thillo gaat een nieuwe vzw starten om dat allemaal waar te maken. De gemeente Kalmthout stapt hier mee in en gaat het nieuwe project dan ook optimaal ondersteunen.”

Gemengde gevoelens

Inga Verhaert (Vooruit) was voor Luk Lemmens gedeputeerde en kent het dossier als zijn broekzak. Zij heeft gemengde gevoelens bij deze verkoop. “Het is goed dat het Suske en Wiske Museum kan blijven. Ik vind het aan de andere kant erg dat voor de provincie de verkoop van de villa Vandersteen een platte vastgoedtransactie was. De verkoop was niet nodig. Nu is alles in handen van een commerciële speler en is het afwachten wat komen gaat.”

Provincieraadslid Ilse Van Dienderen (Groen) volgt het dossier ook al een hele tijd. “De onzekerheid is van de baan en dat is goed. Mogelijk liggen er kansen om synergieën te zoeken tussen het kindermuseum en Robotland op vlak van digitalisering. We blijven wel bezorgd over de educatieve werking en betaalbaarheid.”

Vanaf januari 2025 zal het Suske & Wiske onder het beheer van Robotland-eigenaar Luk Van Thillo vallen. Ook studio Vandersteen en Standaard Uitgeverij steunen Robotland in de overname van het museum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners