De juridische veldslag tussen Vooruit-voorzitter Conner Rousseau en DPG Media is nog niet voorbij.© Fred Debrock

DPG Media gaat in beroep tegen publicatieverbod Rousseau: “Dit is een principiële kwestie”

De rechter in Dendermonde wijst het derdenverzet van DPG af tegen het publicatieverbod dat Vooruit-voorzitter Conner Rousseau via eenzijdig verzoekschrift bekwam. DPG Media gaat daartegen in beroep.

Bram Van Renterghem Valerie Droeven

Conner Rousseau hield eind september via eenzijdig verzoekschrift de publicatie tegen van een artikel van Het Laatste Nieuws en een reportage op VTM. In de nacht van 1 op 2 september deed de Vooruit-voorzitter mogelijke racistische uitspraken over de Roma-gemeenschap die in een proces-verbaal kwamen. DPG-merken Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws wilden daaruit citeren. Volgens DPG gaat zo’n preventief publicatieverbod in tegen de grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De rechtbank van Dendermonde oordeelde daar anders over en wijst het derdenverzet van DPG Media af. Het mediabedrijf moet Rousseau voor de procedurekosten een rechtsplegingsvergoeding van 1.800 euro betalen. Tegen die beslissing gaat DPG Media in beroep, werd aan De Standaard bevestigd. “Het is een principiële kwestie”, klinkt het.

Ook grondwetsspecialist Koen Lemmens (KU Leuven) was erg verbaasd over de uitspraak van de rechter in Dendermonde. “Die zet een deur open voor anderen. Het spreekt voor zich dat elke mediagroep nu een groot risico loopt dat dit opnieuw gebeurt en dat de rechtspraak aanvaardt dat preventief ingrijpen mogelijk is.”

Volgens de rechtbank in Dendermonde was er “voldoende schijn” dat er een aantal onregelmatigheden zijn, staat te lezen in het persbericht, dat donderdagmorgen werd uitgestuurd. “Het ziet ernaar uit dat het geheim van het onderzoek geschonden is en het recht van de verdediging van de heer Rousseau bij publicatie in het gedrang kwam.”

“Noch de grondwet, noch het Verdrag voor de Rechten van de Mens sluit een preventief publicatieverbod uit”, gaat de rechter verder. “Het geheim van het strafonderzoek en het recht van verdediging kunnen de grondslag vormen voor een preventief verbod, waardoor het in deze zaak wel degelijk gerechtvaardigd was.”

De rechter stelt dat het verbod alleen van toepassing was op nieuwe elementen die alleen uit het pv en het strafonderzoek konden komen. “DPG berichtte al eerder over het oorspronkelijke incident en daar trad de heer Rousseau niet tegen op”, aldus de rechter.

Tevreden

“We hadden op voorhand al aan DPG Media laten weten dat we afstand deden onze mogelijkheid om dwangsommen te innen”, zegt Vooruit-woordvoerder Niels Pattyn. “Voor ons hoefde deze procedure niet meer. Het was DPG Media die er een principekwestie van wilde maken.”

Simon Bekaert, de advocaat van Rousseau voor het verzoekschrift, reageerde aanvankelijk tevreden op de beslissing. “De vrijheid van de ene eindigt waar de vrijheid van de andere begint, en hetzelfde geldt voor de fundamentele rechten”, zei de advocaat donderdagochtend. Hij liet eerder aan De Standaard weten dat voor hen “de kous af is met deze uitspraak, maar dat als DPG Media in beroep gaat, wij onze argumenten daar opnieuw zullen herhalen”.

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ), die zich mee aansloot bij het derdenverzet, beraadt zich over verdere stappen. “De afwijzing van het derdenverzet lijkt in te gaan tegen de hogere rechtspraak”, laat algemeen VVJ-secretaris Charlotte Michils weten. “Maar dit alles is vers van de pers en moet in detail bestudeerd worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer