© Belga

Minister Vandenbroucke (Vooruit) wil Ozempic nu toch ook beschikbaar stellen voor mensen met ernstige obesitas

Het geneesmiddel Ozempic wordt nu toch toegelaten voor mensen met ernstige obesitas. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) heeft woensdag het advies gegeven om het geneesmiddel Ozempic uitsluitend voor te behouden voor patiënten met diabetes type 2 en een aantal mensen met ernstige obesitas. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) past zijn eerder plan aan en bevestigt dat niet enkel diabetici, maar ook mensen met ernstige obesitas beroep zullen kunnen blijven doen op Ozempic.

vea
Bron: Belga

Door een wereldwijd stijgende vraag is er in ons land een beperktere beschikbaarheid van het geneesmiddel Ozempic, die tot volgende zomer zal aanhouden. “Op een moment van schaarste is het mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de mensen die het geneesmiddel het meest nodig hebben ook écht toegang krijgen”, stelt minister Vandenbroucke. Hoewel Vandenbrouck eerder aangaf het geneesmiddel enkel toe te laten voor diabetici, zullen nu ook mensen met ernstige obesitas het geneesmiddel nog kunnen gebruiken.

LEES OOK. Bornemse Jasmin (41) gebruikt Ozempic tegen obesitas, maar dat wordt verboden: “Bang dat ik mij weer slecht ga voelen”

Ozempic is een belangrijk geneesmiddel voor patiënten die lijden aan diabetes type 2. Indien ze dit geneesmiddel niet kunnen gebruiken, kan dit leiden tot een ontregeling van hun bloedsuikerspiegel. Patiënten kunnen hypo’s of hypers krijgen, met symptomen zoals flauwvallen, coma en epileptische aanvallen. De minister wil deze patiënten de zekerheid geven dat het geneesmiddel in België beschikbaar zal zijn.

Hoewel Vandenbrouck eerder aangaf het geneesmiddel enkel toe te laten voor diabetici, zullen nu ook mensen met ernstige obesitas het geneesmiddel nog kunnen gebruiken. In de aanbeveling van het FAGG staat dat Ozempic voorbehouden is voor mensen met een BMI (Body Mass Index) van 35 of meer. Mensen met een BMI van 30 of meer, die een ernstige gewichtsgerelateerde aandoening hebben kunnen ook nog beroep doen om Ozempic.

LEES OOK. Binnenkort helemaal geen Ozempic meer voor wie geen diabetes heeft: “Bouw geleidelijk aan af, want als je stopt zal je geweldig veel honger hebben”

Patiënten die met het gemeesmiddel behandeld werden voor obesitas, maar niet aan de voorwaarden voldoen, zullen in overleg met hun arts de behandeling moeten afbouwen en stoppen.

De aanbeveling van de Taskforce Onbeschikbaarheden is gepubliceerd op de website van het FAGG. ​De publicatie van het Koninklijk Besluit wordt binnen een tweetal weken verwacht en is dan meteen van kracht.

LEES OOK. Frank Vandenbroucke werkt aan verbod op Ozempic voor wie wil vermageren

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER