Tweedeverblijfstaks Knokke opnieuw onwettig verklaard

© BELGA

Het hof van beroep in Gent heeft de tweedeverblijfstaks voor 2020 van de gemeente Knokke-Heist onwettig verklaard. Verschillende tweedeverblijvers waren naar de rechter gestapt. Die gaf hen gelijk, net zoals in eerdere zaken.

Bron: BELGA

In Knokke moeten mensen met een tweede verblijf jaarlijks een belasting betalen. De tweedeverblijfstaks schommelt volgens consumentenorganisatie Testaankoop in 2023 tussen 644 en 1.239 euro per woning.

Volgens het gemeentebestuur heeft de forfaitaire weeldebelasting als doel de sociale cohesie en residentieel wonen te beschermen. Ook wijst de gemeente op de kosten voor veiligheidsvoorzieningen die nodig zijn door het grote aantal tweede verblijven. Het bestuur compenseert er ook de investeringen in sociaal en betaalbaar wonen mee. De instroom van tweedeverblijvers veroorzaakt immers prijsverhogingen, luidt de redenering.

Het hof veegt dat argument van tafel in zijn arrest: “De prijsdruk op de woonmarkt kent niet enkel zijn oorzaak in de tweede verblijven, maar wordt beïnvloed door veel factoren zoals onder andere de geografisch aantrekkelijke ligging van de gemeente, de omvang van de handel en economie, de aanvullende gemeentebelasting (of het ontbreken ervan) en de infrastructuur.”

Dat de sociale cohesie zou worden verstoord door de tweede verblijvers, acht het hof evenmin bewezen. “Uit niets valt in redelijkheid af te leiden dat het opleggen van een belasting op tweede verblijven ook maar iets zou veranderen aan de mate van sociale cohesie binnen een dorpskern.”

Het hof oordeelt ook dat er geen onderscheid kan worden gemaakt tussen eigen inwoners en tweedeverblijvers. “Het kan niet zomaar worden aangenomen dat de (eigenaars van) verblijfplaatsen waarop geen inschrijving werd genomen, meer dan de eigen inwoners gebruik zouden maken van de culturele, sportieve en toeristische inspanningen die de gemeente levert of meer dan de eigen inwoners gebruik zouden maken van het openbaar domein, in het bijzonder het strand en de zeedijk.”

Het hof concludeert dat het belastingreglement voor tweede verblijven in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod uit de Grondwet. Daarom wordt de aanslag voor aanslagjaar 2020 vernietigd en moet de gemeente de taks terugbetalen. Ook in eerdere gelijkaardige zaken oordeelde de rechter al in het nadeel van de gemeente.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen