Nederlandse politicus Thierry Baudet krijgt klap op het hoofd net voor lezing aan UGent

De omstreden Nederlandse politicus Thierry Baudet is net voor aanvang van zijn lezing aan de UGent aangevallen door een onbekende man. Hij kreeg een klap op het hoofd met een opvouwbare paraplu. De dader riep ook een anti-fascistische boodschap. De aanvaller werd meteen afgevoerd door de politie. Of Baudet gewond raakte bij de aanval is niet duidelijk.

BEKIJK - Thierry Baudet krijgt klap op zijn hoofd, maar kan daarna beginnen aan zijn lezing:

Videospeler inladen...

Op het moment dat Thierry Baudet aankomt aan de UGent voor een lezing, krijgt hij van een onbekende man een klap op het hoofd met een opvouwbare paraplu. "De dader begon te roepen in het Oekraïens en heeft Baudet geslagen met een opvouwbare paraplu", vertelt collega Ward Schouppe die het incident zag gebeuren. Hij riep daarbij ook "nee tegen fascisme, nee tegen Poetinisme."

Vervolgens werd de man tegen de grond gewerkt door de aanwezige politie. "Hij is meteen in een politiecombi gezet. Baudet is door een securitymedewerker naar binnen gebracht." Of Baudet gewond raakte bij de aanval is niet duidelijk. De dader is opgepakt door de politie.

De lezing van Baudet is toch kunnen doorgaan en ging iets na 20 uur van start in een auditorium van de Gentse universiteit met een publiek van een 300-tal mensen. Dries Van Langenhove is ook aanwezig.

Zelf noemt Baudet op de Nederlandse zender NPO Radio 1 de aanval "gewoon verschrikkelijk". Het gaat naar omstandigheden goed met hem, al heeft hij wel een "enorme bult" op zijn hoofd, verklaarde hij. 

Omstreden politicus

De lezing van Baudet is zeer controversieel. Hij staat bekend om zijn complotdenken en pro-Russische meningen. De conservatieve Gentse studentenvereniging KVHV had hem uitgenodigd voor een lezing. Die zou plaatsvinden begin oktober, maar ze ging niet door omdat de universiteit de naam van de spreker niet tijdig had gekregen. Uiteindelijk werd gisteren beslist dat de lezing vandaag toch mocht doorgaan.

In het verleden organiseerde KVHV al vaker ophefmakende lezingen. Vorig jaar kwam het tot schermutselingen toen Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter kwam spreken. In 2019 deed plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs controversiële uitspraken. Voor die seksistische uitlatingen werd hij veroordeeld tot een geldboete van 1.000 euro.   

Meer protest

Eerder op de avond was er ook al vreedzaam protest onder de Stadshal in centrum Gent. Een twintigtal mensen kwam daar samen om hun ongenoegen te uiten voor de komst van Baudet. Ze waren gehuld in Oekraïense vlaggen en hielden een papier vast met daarop de boodschap "Neen aan Russische oorlogspropaganda. Neen aan Thierry Baudet".

Meest gelezen