© if, vrt

Verloren gewaand kunstwerk van grootvader Mark Uytterhoeven geveild voor 62.500 euro: “We geloofden onze ogen niet”

Wingene -

Bijzonder nieuws uit het Wingense veilinghuis Flanders Auction van Pol Desmet. Na een toevallige vondst in een garage ging woensdag een verloren gewaand werk van Prosper De Troyer, grootvader van Mark Uytterhoeven, onder de hamer voor een recordbedrag van liefst 62.500 euro. “Dit hadden we nooit verwacht.”

Chelsea Smet

“Deze zomer werd ik samen met mijn zoon gevraagd om alle gevonden stukken van een inboedel te veilen”, zegt Pol Desmet van veilinghuis Flanders Auctions, dat het bijzondere stuk in handen kreeg. “We werden naar een garage gebracht van een fervent verzamelaar, waar we 200 tot 250 werken vonden, van beeldhouwwerken tot tekeningen en schilderijen. We waren al een uur of drie bezig met alles door te nemen, tot we plots op een bijzonder kunstwerk botsten.”

Het werk in kwestie was het schilderij Het Feest van Prosper De Troyer, de grootvader van Mark Uytterhoeven. “We geloofden onze ogen niet”, zegt Desmet. “We twijfelden meteen of het wel een echt werk was, want zo’n vondst is enorm uitzonderlijk. De eigenaar wist ook niet meer waar hij het werk zelf vandaan gehaald had. We hebben het daarom meegenomen naar het veilinghuis en laten onderzoeken door verschillende experts, en al snel werd duidelijk dat we inderdaad iets heel speciaals in handen hadden.” (Lees verder onder de foto)

Lieven en Pol Desmet bij ‘Het Feest’ van Prosper De Troyer.© if

“Het is een werk uit 1920, een van Prospers meest gezochte periodes”, legt Desmet de waarde van het werk uit. “Prosper heeft enkel in 1920 en 1921 abstracte werken gemaakt, en nadien nooit meer. Daardoor zijn er maar weinig van dit soort werken op de markt, en zijn ze erg gegeerd door experten en verzamelaars. Nadat we het online hadden geplaatst, kregen we dan ook heel wat telefoontjes van mensen die het werk wilden bekijken eninteresse toonden. Woensdag werd het uiteindelijk op de veiling gebracht.”

Recordbedrag

Uiteindelijk ging het werk onder de hamer voor 50.000 euro. De kosten inclusief moest de koper maar liefst 62.500 euro neertellen, een wereldrecord voor een geveild werk van De Troyer. “Ik had dit nooit verwacht, want het werk werd geschat op zo’n 10.000 à 15.000 euro”, zegt Desmet. “Heel even heb ik getwijfeld om het werk zelf aan te kopen, maar aan die prijs heb ik uiteindelijk toch moeten afhaken. Maar we zijn enorm fier dat we dit als veilinghuis mogelijk hebben kunnen maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer