Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, bij de start van de Europese top

Europese leiders bereiken akkoord over situatie in het Midden-Oosten: “Gijzelaars moeten vrijgelaten worden en nood aan humanitaire pauzes” 

De Europese leiders veroordelen de terroristische aanval van Hamas op Israël en vragen om de dramatische humanitaire situatie in de Gazastrook dringend aan te pakken. Ze roepen Israël op om humanitaire corridors en pauzes in te lassen, zodat er hulpgoederen naar de Gazastrook gebracht kunnen worden. Ze benadrukken dat Israël zichzelf mag verdedigen, maar enkel als dat proportioneel is en in lijn ligt met het humanitaire recht.  

De Europese leiders hebben zeer uiteenlopende standpunten als het gaat over de situatie in het Midden-Oosten. Toch staken ze vandaag de koppen bij elkaar om een positie in te nemen als Europese Unie in het conflict tussen Israël en Hamas.

Na lange discussies brengen de 27 leiders van Europa een oproep naar voren waar ze hun standpunt verduidelijken. Waar de leiders het meeste op hameren, is dat er gefocust moet worden op de burgers en hun humanitaire rechten. De hulpgoederen aan de grens van de Gazastrook geraken maar niet tot bij de burgers en de Europese Unie wil dat daar verandering in komt.

Humanitaire pauzes

De Europese leiders roepen op dat er te allen tijde snelle, veilige en ongehinderde hulp moet zijn voor de mensen in nood. Ze vragen daarom aan Israël om te werken met humanitaire corridors en pauzes zodat er op gezette tijdstippen hulp naar Gaza kan. De Europese Unie zal samenwerken met partners in de regio zodat burgers medische hulp krijgen en toegang hebben tot water, voedsel, brandstof en onderdak.  

"Israël moet zichzelf kunnen verdedigen tegen de terroristische aanvallen van Hamas, maar dat kan nooit een excuus zijn om mensen af te sluiten van de basismiddelen die ze nodig hebben om te overleven", stelde De Croo eerder al bij de start van de Europese top.

BEKIJK - Charles Michel en Ursula Von der Leyen klonken eensgezind:

Videospeler inladen...

Proportioneel geweld zonder gijzelaars

De Europese Unie benadrukt dat de daad van Hamas op 7 oktober een terroristische aanval was en vindt dat Israël het recht heeft zich te verdedigen, maar roept op dat het geweld proportioneel is en vooral niet gericht is naar burgers. "Ze mogen zichzelf verdedigen, maar enkel als het in lijn is met het internationale (humanitaire) recht." 

Hamas houdt intussen nog altijd 224 gijzelaars vast. De Europese leiders vragen om de gijzelaars vrij te laten zonder voorwaarden. "Het is een betreurenswaardige wreedheid dat Hamas onschuldige burgers gebruikt als menselijke schilden", staat te lezen in de tekst.  

Op lange termijn blijft de EU inzetten op een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict. Op korte termijn steunt het de organisatie van een internationale vredesconferentie. Het was de Spaanse premier Pedro Sánchez, wiens land nog tot eind dit jaar de Europese ministerraden voorzit, die daar donderdagmiddag om had gevraagd.

BEKIJK - "Veel standpunten rond de tafel, maar Europese leiders proberen dat bij te stellen":

Videospeler inladen...

Onenigheid

De 27 Europese leiders hebben uren gediscussieerd. "De Spaanse premier Pedro Sánchez zou 25 minuten lang gepraat hebben om zijn standpunt toe te lichten", zegt VRT NWS-journalist Rob Heirbaut. 

Het was ook lang sleutelen aan de exacte formulering, maar ze houden het dus bij humanitaire pauzes. Een humanitaire pauze (enkelvoud) of een humanitair staakt-het-vuren bleek vooral voor Duitsland een brug te ver. "Dat zou volgens hen te hard insinueren dat Israël moet stoppen met het uitschakelen van Hamas. Ze hebben voor een neutraler woord gekozen." 

België is een van de landen die oorspronkelijk een humanitair staakt-het-vuren bepleitte, maar kon zich neerleggen bij het compromis. "De formulering doet er niet zo toe, wat belangrijk is, is dat er hulp gaat naar de mensen in Gaza", luidde het in Belgische hoek.

Meest gelezen