Tegenstander wacht Thierry Baudet op en geeft hem harde slag op het hoofd, net voor lezing in Gent

Thierry Baudet krijgt slag op hoofd in Gent.© Het Nieuwsblad

GENT -

De omstreden Nederlandse politicus Thierry Baudet is donderdagavond net voor de aanvang van een lezing in Gent op het hoofd geslagen. Een tegenstander wachtte hem op en sloeg hem met een paraplu.

Bert Staes en Jill Dhondt

Toen Baudet donderdagavond toekwam aan de UGent-campus in de Universiteitstraat waar hij een lezing geeft vanavond, werd hij opgewacht door een tegenstander. Die stond klaar aan de ingang van het gebouw en sloeg Baudet hard op het hoofd met een rode opvouwbare paraplu.

LEES OOK. Een klap op zijn hoofd, en dan kondigde hij aan ook hier op te komen: zo zag de “verboden passage” van Thierry Baudet aan de UGent eruit (+)

De aanvaller werd tegen de grond gewerkt door de politie en afgevoerd. Baudet was duidelijk geschrokken, maar ging meteen naar binnen in de UGent-campus en kon later zijn lezing gewoon starten.

De aanvaller riep in het Russisch anti-Poetin en antifascistische slogans. Baudet kwam eerder in opspraak in Nederland, omdat hij het beleid van de Russische president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne steunt.

GENT LIVE. Grote politiemacht op de been in Gent-centrum voor bezoek van omstreden Nederlandse politicus

© BELGA

Waterkanon

Baudet was in Gent op uitnodiging van de conservatieve studentenvereniging KVHV. Hij kwam een lezing geven over ‘de ondergang van Europa’ in een gebouw van de UGent. De lezing werd twee keer geweigerd door de UGent, omdat de veiligheid niet te garanderen was. Maar de Raad van State oordeelde uiteindelijk dat de lezing door mocht gaan.

De politie was donderdag met een grote macht aanwezig in het centrum van Gent, zelfs met een waterkanon, omdat er een tegenbetoging was aangekondigd. Die stelde niet veel voor, er daagden maar een tiental mensen op.

© JID

De straat waar de lezing werd gehouden had de politie ook afgezet. Wie de Universiteitstraat in wou, werd tegengehouden en gefouilleerd door een patrouille. Ook binnen in de gebouwen van de UGent werden de bezoekers gecontroleerd, zoals oud-Vlaams Belang-politicus Dries Van Langenhove, die aanwezig was.

Baudet werd ook geflankeerd door een bodyguard en er was politie aanwezig aan de ingang. Toch kon men niet verhinderen dat hij een slag te incasseren kreeg.

Later op de avond noemde Baudet op de Nederlandse zender NPO Radio 1 de aanval “gewoon verschrikkelijk”. Het gaat naar omstandigheden wel goed met hem, al heeft hij wel een “enorme bult” op zijn hoofd, zo verklaarde hij.

© JID

UGent veroordeelt “ten zeerste” geweld

De UGent veroordeelde donderdagavond het incident. “Aan een universiteit zoals de onze is het denken en spreken vrij”, zegt rector Rik Van de Walle. “Geweld dat erop gericht is het vrije denken en spreken in te perken, veroordeel ik dan ook ten zeerste.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen