© AP

Klopjacht in de VS nadat ex-militair minstens 18 dodelijke slachtoffers maakt

Zeker achttien mensen werden gedood en dertien anderen raakten gewond toen ex-militair Robert Card (40) het vuur opende in een restaurant en een bowling in de Amerikaanse staat Maine. Van de dader, die “stemmen in zijn hoofd hoorde”, is nog steeds geen enkel spoor.

Laurence Torck
Bron: AP, Sky News, CNN

Verschillende steden in de Amerikaanse staat Maine werden de afgelopen 24 uur onder lockdown geplaatst na de schietpartijen van woensdagavond, waarbij zeker 18 mensen om het leven kwamen.

Het was Robert Card (40) die met zijn AR-15 het vuur opende in Just-in-Time Recreation, een bowling in het stadje Lewiston, waar zeven mensen om het leven kwamen. Even later kwamen berichten binnen van een tweede schietpartij in het restaurant Schemengees Bar and Grille, op 12 minuten rijden van de bowling. Daar vielen er acht doden.

Al snel doken foto’s op van de schutter met een semiautomatisch wapen in de hand. Na een lange zoektocht op donderdag werden ook agenten van de FBI ingezet, maar donderdagavond was er nog steeds geen enkel spoor van de man die het bloedbad aanrichtte.

De politie vreesde dan ook voor extra doden en gewonden. Want de veertigjarige ex-militair uit de naburige gemeente Bowdoin, kan extreem goed om met wapens. Hij werkte namelijk als vuurwapeninstructeur en heeft er ook nog eens 20 jaar militaire dienst op zitten. Volgens het Amerikaanse leger was hij er specialist in de bevoorrading van aardolie en sergeant der eerste klasse. Hij meldde zich aan in 2002, maar werd als reservist nooit op missie gestuurd. Hij kreeg wel verschillende onderscheidingen waaronder de Army Achievement Medal, Army Reserve Component Achievement Medal en de Humanitarian Service Medal.

Maar aan die carrière kwam echter abrupt een einde toen hij recentelijk ontslagen werd. De man kampte onlangs met psychische problemen. Hij zou onder meer stemmen hebben gehoord en hij zou eerder ook al gedreigd hebben met een schietpartij op de basis van de nationale garde in Saco, Maine. Card werd volgens een politierapport afgelopen zomer ook opgenomen in een psychiatrische instelling, maar na twee weken mocht hij alweer vertrekken.

(Lees verder onder de foto’s)

© via REUTERS

“Waarom doen mensen dit”

Het is voorlopig nog niet duidelijk waarom Card besloot om het vuur te openen op deze twee specifieke locaties, die op woensdagavond goed vol zaten. Volgens de eigenaar van de bowling waren er zeker 100 mensen, waarvan 20 kinderen, aanwezig op het moment van de schietpartij.

Verschillende getuigen spreken van een luide knal. Riley Dumont vertelde aan ABC News dat haar vader, een gepensioneerde agent, meteen doorhad wat die knal betekende. Hij duwde zijn familie, met wie hij die avond zou gaan bowlen, naar een hoek waar de kinderen zich achter tafels en een grote bank konden verstoppen. “Ik lag boven op mijn dochter, mijn moeder boven op mij. Het voelde aan alsof het een eeuwigheid duurde. Ik herinner me vooral dat mensen snikten en huilden.”

Brandon, die aanvankelijk dacht dat het om een ontplofte ballon ging, draaide zich na de knal om en besefte snel dat het om een wapen ging. Hij liep de bowlingbaan op, kroop in het kegelgebied en klom naar boven om zich tussen de machines te verstoppen. “Pas na tien minuten hoorde ik dat de agenten ter plaatse waren. Toen pas kwam ik er weer uit. Er was veel lawaai dus ik weet niet goed wat er allemaal gebeurd is. Ik hoorde het eerste schot, allicht enkele meters achter mij of toch heel dichtbij.” Brandon ging op dat moment net zijn bowlingschoenen aandoen. “Ik loop nu al meer dan vijf uur op blote voeten rond”, vertelt hij.

De tienjarige Zoe Levesque had minder geluk, zij werd door een kogel geraakt in haar been: “Ik had nooit gedacht dat ik groot zou worden en een kogel in het been zou krijgen. Ik bedoel, waarom doen mensen dit? Ik was echt ongerust en dacht: Ga ik leven? Ga ik hier levend uit geraken? Wat gaat er gebeuren. Gaat de politie afkomen?

Dodelijkste van dit jaar

De schietpartij van woensdag is met 18 doden de dodelijkste van het afgelopen jaar in de Verenigde Staten. Tot nu toe waren er al 565 mass shootings in de VS, de meeste vonden plaats in het oosten van het land. 2023 is het op één na dodelijkste jaar in de geschiedenis van de mass shootings van de VS, alleen in 2019 stierven meer mensen door een schietpartij. Ieder jaar blijft het aantal schietpartijen in de VS ook stijgen.

In de Amerikaanse staat Maine is er ook geen vergunning nodig om een vuurwapen te mogen dragen. Enkele recente pogingen om dat te beperken zijn tot op heden altijd mislukt. Er kwamen eerder dit jaar voorstellen om achtergrondcontroles te verplichten voor de particuliere wapenverkoop. Ook werd er geopperd voor een wachttijd van 72 uur voor een aankoop voltooid kan worden. Maar beide voorstellen haalden het niet.

Een lichaam wordt meegenomen na de schietpartij© EPA-EFE