BELGA/VERGULT

Ook vandaag hinder bij De Lijn door staking: problemen in alle Vlaamse provincies

Het bus- en tramverkeer van De Lijn kan vandaag nog ernstig verstoord zijn door de spontane staking die gisteren is uitgebroken bij de chauffeurs en technici. Aanleiding van het protest is het nieuws dat enkele onderhoudscentra en stelplaatsen dichtgaan. Intussen meldt De Lijn mogelijke hinder in alle Vlaamse provincies.

Gisteren legde het personeel van De Lijn spontaan het werk neer in verschillende stelplaatsen. De directie had aangekondigd dat er 8 stelplaatsen zouden verdwijnen, waardoor 280 jobs naar elders verhuizen. 

Daarbovenop komt ook een staking van buschauffeurs van de private sector, die protesteren tegen het uitblijven van een deal over een koopkrachtpremie, tegen een mogelijke versoepeling van de rij- en rusttijden en tegen de toenemende agressie tegen chauffeurs.

Die staking laat zich vandaag nog stevig voelen bij De Lijn. In Antwerpen is er nu al hinder in de hele provincie, zowel voor de streek- als de stadsbussen. In alle Antwerpse stelplaatsen wordt gestaakt. Ook veel de trams in de stad Antwerpen rijden niet.

Ook in Vlaams-Brabant, met name in de Vlaamse rand rond Brussel, is de hinder groot. Vooral op de drukke as Brussel-Aalst-Ninove, in het hele Pajottenland en in de regio rond Vilvoorde en Londerzeel is het bus- en trambusverkeer verstoord. Ook in de regio Leuven kunnen ritten wegvallen door de vakbondsactie.

In Oost-Vlaanderen zijn er problemen op de streeklijnen in de regio rond Sint-Niklaas en Waasmunster. Het gaat vooral om bussen richting Linkeroever (lijnen 21, 23, 27, 81, 82, 83, 84, 85, 87, 89, 27 en 822 en belbus 212). Ook in de Vlaamse Ardennen is er een spontane stakingsactie uitgebroken, waardoor er beperkte hinder is op de streeklijnen rond Ronse en Oudenaarde (lijnen 65-63-62-62S-22-23-21 en 40) en op de lijnen 92 & 91 tussen Aalst en Zottegem. Daarnaast ondervinden de belbussen van Brakel en Overboelare hinder: de klanten worden verwittigd.

De Lijn ziet verder ook problemen in West-Vlaanderen, met name in de Westhoek (vooral in de regio Diksmuide en Geluwe). Dat betekent ook dat de belbussen in die regio niet allemaal uitrijden: de klanten worden persoonlijk verwittigd. In de rest van de provincie is er lichte hinder voor de dienstverlening. De buslijnen tussen Blankenberge en Brugge en de lijnen tussen Oostende en Brugge zijn licht verstoord, hetzelfde geldt voor de streeklijnen in de regio Kortrijk en Roeselare en voor de stadslijnen van Roeselare. De Kusttrams zijn wel allemaal normaal uitgereden.

Door de staking bij de private busexploitanten in Limburg valt ongeveer 1 op de 3 ritten weg, zowel bij de stadsbussen als de streekbussen.

De Lijn volgt de situatie nauw op en plaatst regelmatig updates op de website en de sociale media. Reizigers krijgen de raad om ook de app te raadplegen om te kijken welke ritten al dan niet rijden.

Meest gelezen