Moeder van jongeman die in Kortrijk met nepwapen rondliep: "Er is geen aangepaste therapie voor mijn zoon"

De moeder van Jules, de jongeman die in 2021 met een nepwapen rondliep op de VIVES Hogeschool in Kortrijk, luidt de alarmbel. Er zou voor haar zoon, die geïnterneerd is, geen gepaste hulp zijn. Het psychiatrisch centrum waar hij verblijft, geeft aan dat er inderdaad soms problemen zijn om geïnterneerden de juiste zorg te bieden. 

In oktober 2021 werd de hogeschool Vives in Kortrijk opgeschrikt door een jongeman die op de campus met een luchtdrukwapen rondliep. De campus werd ontruimd en 4.000 studenten werden geëvacueerd, maar de jongen was onvindbaar. Toen hij later die dag in Waregem opdook, ging de stad volledig in lockdown tot hij 's avonds werd gevat in Avelgem. Begin dit jaar besloot de rechtbank de man te interneren omdat hij psyschische problemen had. Hij werd in een psychiatrisch centrum geplaatst.

Hoewel iedereen in het centrum zijn best doet, vindt de moeder van de jongeman dat hij daar niet op zijn plaats zit. “Wij zien dat Jules zich op bepaalde momenten terugtrekt, in zijn bed blijft, en geen zin heeft om op te staan", zo getuigt de moeder. "Dat baart ons zorgen. Als ouder een gast van 20 jaar zo in zijn bed zien, is niet oké.”

Volgens de moeder van Jules zou hij meer baat hebben bij een traject van begeleid wonen. "Met de juiste omkadering en een nuttige dagindeling, zodat hij iets leert en eigenlijk zijn plaats in de samenleving kan terugwinnen", zegt de moeder. 

Maar de zoektocht naar een geschikte plaats verloopt moeizaam.

BEKIJK - "Ik hoop dat Jules de moed niet verliest, en blijft geloven dat we een plekje zullen vinden." :

Videospeler inladen...

Wat is internering?

Mensen zoals Jules die een misdrijf plegen, maar op dat moment een psychische ziekte of een verstandelijke beperking hadden, worden ontoerekeningsvatbaar verklaard. Dat wil zeggen dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de feiten en geen straf kunnen krijgen.

Zij krijgen wel een beschermingsmaatregel opgelegd, die verschillende vormen kan aannemen. In tegenstelling tot een straf, heeft een beschermingsmaatregel geen einddatum. Een rechter kan wel oordelen dat de persoon na een tijd voldoende stabiel is, en geen gevaar meer vormt voor de samenleving. 

Geïnterneerden moeten de nodige zorg krijgen en voor iedere geïnterneerde moet een zorgtraject worden uitgetekend. Wie geïnterneerd wordt, kan op verschillende plaatsen terechtkomen en verschillende soorten behandelingen krijgen.

Dat gaat van psychiatrische afdelingen in gevangenissen of forensische psychiatrische centra (FPC), tot ambulante hulpverlening en beschut wonen. In een ideale wereld zou elke geïnterneerde op een plaats terechtkomen waar hij of zij gepaste hulp krijgt. Maar dat loopt niet altijd even vlot. 

Het psychiatrisch centrum Gent-Sleidinge wil niet ingaan op het specifieke geval van Jules, maar bevestigt wel dat zij soms patiënten hebben waarvoor ze geen gepaste hulp kunnen bieden. Dan gaan ze op zoek naar andere opties, maar dat verloopt niet altijd even gemakkelijk. 

"Wij stoten zelf als psychiatrisch centrum af en toe op deuren die niet opengaan, op wegen die niet mogelijk zijn, of goede behandelingsomgevingen waar geen plaats is. Net zoals anderen regelmatig moeten wachten om een plekje te kunnen vinden bij ons", reageert  Jochen Van den Steen, algemeen directeur van het psychiatrisch centrum Gent-Sleidinge. 

Toch wil de moeder van Jules de hoop niet verliezen, en ze hoopt dat haar zoon dat ook niet doet: “Ik hoop dat Jules de moed niet verliest, en blijft geloven dat we voor hem wel een plekje zullen vinden. Zodat hij zich weer goed kan voelen en zijn draai kan vinden.”

Ook problemen bij forensische psychiatrische centra

Eerder kwam ook al aan het licht dat de FPC's, hoogbeveiligde centra waar geïnterneerden worden opgenomen, kampen met personeelstekorten, geschrapte therapieën en een moeizame doorstroming.

Ook daar zouden verschillende geïnterneerden niet op hun plaats zitten en kunnen ze hun behandeling niet op de juiste plaats verderzetten door de lange wachtlijsten. 

En ook de wachtlijsten voor de FPC's nemen toe: van 79 begin 2019 tot 156 vandaag. De meeste geïnterneerden die op een plek wachten in een FPC verblijven intussen gewoon in de gevangenis, zonder de nodige hulp.

BEKIJK - De reportage uit "Het journaal" van 7 oktober 2021:

Videospeler inladen...

Meest gelezen