Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei dat er “geen contradictie” is “tussen solidariteit met Israël en humanitaire hulp voor de bevolking van Gaza”.© EPA-EFE

Europese leiders vragen om humanitaire pauzes in geweld in Gaza

De Europese Unie vraagt alle betrokken partijen in de oorlog tussen Israël en de extremistische Palestijnse organisatie Hamas om de dramatische humanitaire situatie in de Gazastrook dringend aan te pakken. Het openen van “humanitaire corridors” naar Gaza en het respecteren van “pauzes” in het geweld moeten daartoe bijdragen, luidt het in een donderdagavond aangenomen tekst van de Europese staatshoofden en regeringsleiders.

Bron: BELGA

De 27 leiders kwamen die oproep overeen tijdens hun Europese top in Brussel. Ze hebben uren gediscussieerd over de exacte formulering, maar houden het dus bij “humanitaire pauzes”. “Een humanitaire pauze” (enkelvoud) of “een humanitair staakt-het-vuren” bleek vooral voor Duitsland een brug te ver. Israël moet het recht blijven behouden zich tegen de terreur van Hamas te verdedigen, is de redenering.

België is een van de landen die oorspronkelijk “een humanitair staakt-het-vuren” bepleitte, maar het kon zich neerleggen bij het compromis. “De formulering doet er niet zo toe, wat belangrijk is, is dat er hulp gaat naar de mensen in Gaza”, luidde het in Belgische hoek.

In hun tekst grijpen de leiders terug naar hun verklaring van 15 oktober en veroordelen ze opnieuw de aanvallen van Hamas. Ook het gebruik van menselijke schilden wordt veroordeeld, terwijl Israël gevraagd wordt bij zijn operatie tegen Hamas het internationaal en het humanitair recht te respecteren. Hamas wordt opgeroepen “alle gijzelaars onmiddellijk en zonder voorwaarden vrij te laten”.

De Europese Raad is erg bezorgd over de humanitaire situatie in de Gazastrook en vraagt de “ononderbroken, snelle, veilige en onbelemmerde humanitaire toegang en hulp voor alle noodlijdenden”. Alle maatregelen zijn goed, waaronder dus ook “humanitaire corridors en pauzes voor humanitaire noden”. Om alle voedsel, water, medicijnen en ander hulpmateriaal effectief ter plaatse te krijgen, zal de EU samenwerken met haar partners ter plaatse. De hulpverlening mag niet misbruikt worden door terroristische organisaties, klinkt het.

“Hamas heeft crisis uitgelokt”

Na afloop van de top kondigde Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aan dat de eerste twee ladingen met 56 ton hulpgoederen Gaza intussen hebben bereikt. “Dat is belangrijk, maar er is meer nodig”, zei Von der Leyen. Zo vliegen opnieuw twee vliegtuigen met humanitaire hulp naar Egypte en de komende dagen staan nog meer vluchten gepland. 

Von der Leyen stelde dat “Hamas de humanitaire crisis in Gaza heeft uitgelokt” met de terroristische aanval op Israëlisch grondgebied. “Maar er is geen contradictie tussen solidariteit met Israël en humanitaire hulp voor de bevolking van Gaza”, zei ze. 

Op lange termijn blijft de EU inzetten op een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict. Op korte termijn steunt het de organisatie van een internationale vredesconferentie. Het was de Spaanse premier Pedro Sanchez, wiens land nog tot eind dit jaar de Europese ministerraden voorzit, die daar donderdagmiddag om had gevraagd.