Rode Duivels zijn ineens 90 miljoen euro (!) meer waard: Vermeeren wordt hoger ingeschat dan Tielemans, maar er zijn ook drie grote zakkers

De goede prestaties van enkele van onze jongere Rode Duivels hebben de marktwaarde van onze nationale ploeg fel omhoog getrokken. De meest recente update van gespecialiseerde website Transfermarkt.com schat onze spelers liefst 90 miljoen euro hoger in dan vier maanden geleden. Vooral jonge internationals als Jérémy Doku (21), Roméo Lavia (19), Johan Bakayoko (20), Loïs Openda (23) en Arthur Vermeeren (18) zijn verantwoordelijk voor de stijging.

Wim Conings

LEES OOK. Vermeeren is 25 miljoen waard… zegt Transfermarkt: “We staan open voor dialoog, maar zijn niet omkoop- of manipuleerbaar”

Liefst vijftien Belgische internationals genieten deze maand van een opwaardering van hun marktwaarde op toonaangevende website Transfermarkt.com. Zeven internationals, allemaal tussen de achttien en drieëntwintig jaar, gaan er gevoelig op vooruit, met opwaarderingen van 5 tot wel 32 miljoen euro. Dit zevental is de voornaamste reden waarom de marktwaarde van de Rode Duivels vandaag ineens negentig miljoen euro hoger ligt dan vier maanden geleden, zelfs al moesten drie Rode Duivels elk flink wat marktwaarde inleveren.

© BELGA

Het trio dat er qua marktwaarde op achteruitging, is niet toevallig tussen de zesentwintig en dertig jaar oud. Dat geeft aan dat het gat tussen de generatie die net komt kijken en de internationals met ervaring alleen maar verkleint. Transfermarkt.com schat Vermeeren (18) nu al hoger in dan zijn concurrent op het middenveld bij de Rode Duivels, Youri Tielemans (26). Die moet door zijn invallersrol bij Aston Villa vijf miljoen euro aan marktwaarde inleveren en wordt op nog maar 20 miljoen euro geschat. Vermeeren wordt als duurste speler van de Jupiler Pro League op 25 miljoen euro gewaardeerd.

Middenveld van 170 miljoen

Voor de goede verstaander: Transfermarkt.com houdt voor het schatten van de marktwaarde van spelers niet alleen rekening met kwaliteit, maar ook met contractduur en mogelijke doorverkoopwaarde. Dat laatste speelt bij de waardering wat in het voordeel van de acht jaar jongere Vermeeren en de generatie tot drieëntwintig jaar, die waarschijnlijk meer groeipotentieel heeft.

Roméo Lavia.© BELGA

Maar het geeft ook aan dat de jonge Belgische internationals sterk bezig zijn. Afgaande op Transfermarkt.com zouden de Rode Duivels een middenveld van 170 miljoen euro op de been kunnen brengen als ze Amadou Onana (22) aan de zijde van de nu geblesseerde Roméo Lavia (19) en Kevin De Bruyne (32) kunnen laten starten. Vermeeren zou dan eerste invaller zijn voor Lavia of Onana.

Openda hoger gewaardeerd dan Lukaku

Ook voorin zorgen de jonkies intussen voor luxe. Op links vertegenwoordigt Jérémy Doku meer waarde dan Yannick Carrasco (30) en Leandro Trossard (28), rechts voorin wint Johan Bakayoko (20) het van Dodi Lukebakio (26). Maar de grootste verrassing staat in de spits: Openda (23) wordt door zijn recente exploten bij RB Leipzig nu hoger gewaardeerd dan Belgisch topschutter aller tijden Romelu Lukaku (30). Met Doku en Bakayoko zou hij een voorlijn van nog eens 130 miljoen euro kunnen vormen.

Uiteraard wil dat niet zeggen dat Tedesco pakweg Lukaku boven Openda zou moeten verkiezen: het gaat slechts louter om marktwaarde, niet per se om waarde voor het team. In het geval van Lukaku heeft het ermee te maken dat eigenaar Chelsea afgelopen zomer bereid was de spits voor amper 40 miljoen euro van de hand te doen. Daarmee zou hij goedkoper geweest zijn dan het bedrag met bonussen - zo’n 43 miljoen euro - dat RB Leipzig over had voor Openda.

De grootste stijgers (+5 miljoen of meer)

Jérémy Doku: +32 miljoen euro naar 60 miljoen

Leeftijd: 21

Club: Manchester City

Werd voor 65 miljoen euro naar Manchester City gehaald en ontpopte zich bij de regerende Champions League-winnaar verrassend snel tot basisspeler. Al goed voor twee goals en twee assists in de Premier League en de Champions League. Flitst ook bij de Rode Duivels.

Roméo Lavia: +18 miljoen euro naar 50 miljoen

Leeftijd: 19

Club: Chelsea

Staat door een blessure aan zijn enkelligamenten nog tot begin december aan de kant voor zijn nieuwe club Chelsea, maar zijn marktwaarde explodeerde wel door 68 miljoen euro die The Blues voor hem betaalden aan Southampton.

Johan Bakayoko: +15 miljoen euro naar 25 miljoen

Leeftijd: 20

Club: PSV

De 20-jarige winger van PSV kon eind deze zomer al voor 40 miljoen euro naar de Premier League, maar dat bod werd afgewezen. Werkte intussen nog aan zijn marktwaarde met zijn eerste goal in de Champions League.

Loïs Openda: +10 miljoen euro naar 45 miljoen

Leeftijd: 23

Club: RB Leipzig

Verhuisde afgelopen zomer voor een kleine 40 miljoen euro naar RB Leipzig, maar bevestigt daar al het goede van bij Lens met zeven goals en twee assists voor de Duitse subtopper. Zijn veranderde status leverde hem in de EK-kwalificatiematch tegen Oostenrijk ook een basisplek naast Romelu Lukaku op, al was dat geen onverdeeld succes.

Arthur Vermeeren: +8 miljoen euro naar 25 miljoen

Leeftijd: 18

Club: Antwerp

Is nu de duurste voetballer van de Jupiler Pro League. Pakte met Antwerp de dubbel en blonk met twee assists tegen Shakhtar ook al uit in de Champions League. Mocht tegen Oostenrijk ook debuteren voor de Rode Duivels.

Amadou Onana: +5 miljoen euro naar 50 miljoen

Leeftijd: 22

Club: Everton

Is bij Everton bij wijze van spreken de eerste man op het wedstrijdblad en werd in de zomer al aan een transfer naar een topclub als Manchester United gelinkt. Werpt zich bij de Rode Duivels ook meer en meer op als leider.

Ameen Al-Dakhil: +5 miljoen euro naar 11 miljoen

Leeftijd: 21

Club: Burnley

Minder opvallend omdat hij (nog) geen grote naam is, maar de verdediger die voor Vincent Kompany naar Burnley gehaald werd is samen met Amadou Onana onze enige landgenoot die al elke match heeft mogen meedoen bij een Premier League-club.

Ook hun waarde ging omhoog

Orel Mangala (25, Nottingham Forrest): +4 miljoen euro naar 20 miljoenMandela Keita (21, Antwerp): +4 miljoen euro naar 11 miljoenCharles De Ketelaere (22, Atalanta): +3 miljoen euro naar 25 miljoenZeno Debast (20, Anderlecht): +3 miljoen euro naar 13 miljoenDodi Lukebakio (26, Sevilla): +3 miljoen euro naar 15 miljoenOlivier Deman (23, Werder Bremen): +1,5 miljoen euro naar 4,5 miljoenArnaud Bodart (25, Standard): +1 miljoen euro naar 5 miljoenThomas Kaminski (31, Luton Town): +600.000 euro naar 2,8 miljoen

De grootste zakkers (-5 miljoen of meer)

1. Timothy Castagne: -8 miljoen euro naar 17 miljoen

Leeftijd: 27

Club: Fulham

Trok van het gedegradeerde Leicester naar Fulham, maar die transfer had aardig wat voeten in de aarde waardoor hij een tijdje aan de kant stond. Zijn gebrek aan vorm etaleerde zich ook met enkele mindere matchen bij de Rode Duivels.

2. Youri Tielemans: -5 miljoen euro naar 20 miljoen

Leeftijd: 26

Club: Aston Villa

Is aan een vrije val bezig nu hij zich bij zijn nieuwe ploeg Aston Villa zich niet kan opwerpen als titularis. Zijn marktwaarde werd in juni 2022 nog op 55 miljoen euro geschat, maar in zestien maanden is daar 35 miljoen euro vanaf gegaan.

3. Yannick Carrasco: -5 miljoen euro naar 20 miljoen

Leeftijd: 30

Club: Al-Shabab

Draagt hier al een beetje de gevolgen van zijn transfer naar Saudi-Arabië, waar hij wel al goed was voor drie goals en drie assists in zijn eerste zes matchen. De 70-voudige international viel tegen Oostenrijk naast de basisploeg bij de Rode Duivels.

Hun waarde bleef hetzelfde

Kevin De Bruyne (32, Manchester City): 70 miljoen euroThibaut Courtois (31, Real Madrid): 45 miljoen euroRomelu Lukaku (30, AS Roma): 40 miljoen euroLeandro Trossard (28, Arsenal): 35 miljoen euroArthur Theate (23, Rennes): 22 miljoen euroWout Faes (25, Leicester): 20 miljoen euroMichy Batshuayi (30, Fenerbahçe): 9 miljoen euroJan Vertonghen (36, Anderlecht): 1,5 miljoen euro

MEER OVER DE RODE DUIVELS