Nicolas Maeterlinck

Premier De Croo (Open VLD) reageert op crisis binnen zijn partij: "Onze rug rechten met een nieuwe ploeg"

Ja, het zijn moeilijke dagen voor Open VLD, geeft ook premier Alexander De Croo toe na de interne discussies over de opvolging van minister van Justitie Van Quickenborne en over de lijstvorming voor de verkiezingen. Povere peilingen helpen daar niet bij. "Maar de race is nog niet gelopen."

Boosheid, ergernis, ontgoocheling: je hoorde het de voorbije dagen bij tal van vooraanstaande liberalen na de aanstelling van "wit konijn" Paul Van Tigchelt als nieuwe minister van Justitie voor Open VLD en bij de vorming van de lijsten van de verkiezingen. Premier De Croo kan er zelf ook niet omheen, zo zegt hij in "De ochtend": "Het zijn moeilijke dagen voor Open VLD. We zijn volop bezig met de vernieuwing van de partij en dat is een hobbelig parcours."

"Maar ik zie dat onze partij haar rug aan het rechten is met een nieuwe ploeg. Dat is al langer aan de gang dan vandaag: Tom Ongena, Alexia Bertrand, Paul van Tigchelt, ..." Vijf van de zeven lijsttrekkers die de partij de voorbije weken heeft aangeduid zijn nieuwe gezichten, oppert de Croo. "Dat is de vernieuwing die bezig is. Maar dat is menselijk niet eenvoudig. Persoonlijke ontgoocheling hoort daarbij. Iedereen heeft een verschillende manier om daarmee om te gaan."

Discussie moet ook kunnen binnen Open VLD, vindt De Croo. "Wij zijn geen partij van ja-knikkers en zwijgzame volgers. Een stevig debat is de essentie van een liberale partij. Wij geloven dat een stevig debat leidt tot een stevigere, robuustere maatschappij."

Gelogen over Luyckx?

"Kris Luyckx was niet onze eerste keuze", zei premier De Croo zondag na de aanstelling van Van Tigchelt. Maar constructies in de kranten wijzen op het tegendeel. Heeft De Croo dan gelogen over de contacten met de Antwerpse strafpleiter? Hij rolt eens met zijn ogen.

"Ja, ik heb een gesprek gehad met Kris Luyckx. Maar ons beider conclusie was dat dat geen goed idee was op dit moment. Ik heb dan ook gesprekken gehad met andere mensen. En op basis daarvan was mijn conclusie - en niet enkel de mijne - dat op dit moment - Paul van Tigchelt de juiste persoon is op de juiste plaats."

Slagkracht tonen

Hij belooft dat Open VLD "verder slagkracht zal tonen". "Dat doen we ook in deze regering. Want er ligt nog veel werk op tafel. Vorige week hebben we een dramatische aanslag gehad. Dan moet je daar lessen uit trekken en actie ondernemen. Er is bovendien ook een asielcrisis: ik heb de afgelopen dagen daarover gesprekken gehad met de Marokkaanse en Egyptische premier om te kijken op welke manier we akkoorden kunnen maken."

Kan zijn partij tegen juni de kansen nog keren, nu de peilingen ronduit dramatisch te noemen zijn? "Weet u: ik heb soms de indruk dat men op basis van peilingen een realiteit probeert te creƫren. De enige realiteit die telt is die op 9 juni, na de verkiezingen. Laat het duidelijk zijn: de race is absoluut niet gelopen"

BELUISTER - Premier De Croo: "Ik heb soms de indruk dat men op basis van peilingen een realiteit probeert te creƫren":

Meest gelezen