Google Maps

Buurtbewoners in Strombeek-Bever vragen om meer communicatie over nieuw asielcentrum

De inwoners van Strombeek-Bever (Grimbergen) vragen om duidelijkheid rond de komst van een nieuw asielcentrum. Deze zomer werd aangekondigd dat vluchtelingen met medische problemen binnenkort in het vroegere woonzorgcentrum Ascot zullen terechtkunnen. Daarover zou gisterennamiddag een infomoment komen, maar dat werd plots afgelast.

Omwonenden van het nieuwe asielcentrum in Strombeek-Bever bij Grimbergen hadden zich ingeschreven voor een infomoment over de komst van een nieuw asielcentrum in de gemeente. In het centrum zouden een 100-tal mensen met een fysieke kwetsbaarheid terecht kunnen. Maar het overleg tussen Fedasil en de buurtbewoners, dat om 16.30 uur zou plaatsvinden, werd de ochtend zelf afgelast. 

Openheid

Buurtbewoner Christian Pieters is geschrokken en onderstreept het belang van openheid over de kwestie: "We voelen ons alsof we in het ongewisse worden gelaten. We dachten dat we de conversatie tussen onszelf - de buurtbewoners dus - en Fedasil op punt konden stellen", vertelt Christian.

"We hebben veel vragen. We willen bijvoorbeeld meer informatie over wie er in het asielcentrum komt wonen. En wie gaat hen opvangen, zijn dat vrijwilligers?", zegt Christian. "We zijn sceptisch en twijfelachtig, net omdat er zo weinig informatie is."

"Fedasil is volop bezig met alles in te richten", zegt Christian. "Er worden bedden en matrassen binnengebracht. De buurtbewoners schrikken daar wel van. Ze voelen zich beetgenomen: jullie zijn hier al mee bezig, en wij weten nog van niks. Ik wil vooral vermijden dat er, door een tekort aan communicatie, onrust ontstaat."

Bij de bekendmaking benadrukte Fedasil het belang van het infomoment met de buurtbewoners. Volgens het agentschap moest het moment verplaatst worden omdat er nog juridische procedures lopen, "om de gerechtsgang niet te belemmeren". Het zegt ook dat de infomarkt er nog zal komen op een later te bepalen datum. De beslissing is gebaseerd op briefwisseling tussen de advocaten van de partijen, klinkt het.  

Meest gelezen