© Boumediene Belbachir

Wie wint de Beste Kebab van Limburg? De jury licht al een tipje van de sluier op

Zaterdag kom je eindelijk te weten waar in Limburg je de allerlekkerste kebab kan eten, al lichten wij nu al een tipje van de sluier op. Onze vierkoppige jury schuimde de vijf finalisten af om te proeven van heerlijk kebabvlees, en noteerden hun bevindingen. Ziehier: het juryrapport van de Beste Kebab van Limburg.

Lien Vande Kerkhof

Limburg telt meer dan tweehonderd kebabzaken, waarvan er slechts vijf zich tot finalist van de Beste Kebab van Limburg konden kronen. “Er kwam een recordaantal stemmen binnen”, zegt jurylid An Smets, die chef is van het weekendmagazine Goesting. “De vijf zaken met de meeste stemmen, mochten zich verwachten aan een bezoekje van onze vierkoppige jury.”

Comedian en jurylid Erhan Demirci spreekt over een top vijf om trots op te zijn: “Ik hoopte dat Limburgers zouden kiezen voor kebabzaken met echt kwaliteitsvlees ... en dat is gebeurd. We hebben vijf vestigingen bezocht waarin er met topproduct wordt gewerkt. Daarom zijn het wat ons betreft ook allemaal winnaars.”

De juryrapporten (in willekeurige volgorde)

1. Snack Aydin in Hasselt

“Bij Snack Aydin draait het echt om het vlees. Wanneer we binnenkomen in de sympathieke zaak, hangt er een mooie, zelfgemaakte rol gemarineerd vlees te sissen en wordt het mes geslepen: hier worden de stukjes vlees voor je döner kebab nog met hand van de rol gesneden! Over de dikte van de stukjes is er wat discussie tussen de juryleden: voor sommigen mocht het iets dunner. Wel een unaniem besluit: het vlees is echt héérlijk gekruid. Beetje te zout wel, maar je kan er moeilijk van afblijven. Iets vergelijkbaars proefden we niet bij de andere zaken. Ons stuk Turks brood is knapperig, ertussen ligt een royale portie vlees, met de saus – de meeste zelfgemaakt - er gelijkmatig over verdeeld. De groentjes zijn vers, maar minder royaal tussen ons broodje. De hoofdrol, die is duidelijk bedoeld voor het unieke kebabvlees.”

© Boumediene Belbachir

Als je hier eet, krijg je:

-Keuze uit heel wat zelfgemaakte sauzen

-Vlees met de hand van de rol gesneden

-Heerlijk pittig gemarineerd vlees

-Alles tussen een stuk Turks brood

Kempische Steenweg 39 in Hasselt

2. Saray in Genk

“Het rundvlees is niet te droog, niet vettig en lekker gemarineerd: alles wordt bovendien zélf gedaan, zelfs het versnijden van de grote lappen rundvlees die daarna op de rol worden gespiesd. Het versnijden tot de stukjes die tussen je broodje komen te liggen, gebeurt wel met een elektrische kebabsnijder. De dikte van de stukjes vlees is prima. In de kruiding van het vlees proeven we duidelijk een toets van komijn, maar zeker niet overheersend: lekker en toegankelijk, maar ook weer niet te gewoontjes. Het krokante broodje is de dunste van de vijf zaken, maar kan ons wel bekoren: daardoor wordt de kebab niet snel wak binnenin. Net als bij Aydin in Hasselt, durven ze bij Saray een eigen touch te geven aan kebab.”

© Boumediene Belbachir

Als je hier eet, krijg je:

- Keuze uit heel wat zelfgemaakte sauzen

- Plek in een zéér mooie, moderne zaak waar je rustig je kebab eet

- Zelfgemaakte kebab-rol met eigen marinade

- Vlees met een zeer lekkere oosterse kruiding, die nooit overheerst

- Een eerder dun, krokant broodje

- Een goeie portie groenten

Weg naar As 176 in Genk

3. Ali Baba (Stalenstraat) in Genk

“Ali Baba in Genk heeft twee vestigingen, en wist zich dankzij heel wat stemmen met beide locaties in de top vijf te wurmen. Chapeau! In de Stalenstraat stappen we een mooie zaak binnen: ruim, blinkend, net als de ogen van de fiere eigenaars. We krijgen een zeer royale kebab voorgeschoteld, tussen een stuk knapperig brood met sesamzaadjes: met veel groenten, voldoende vlees en saus. De belangrijkste sauzen (look, half-pikant …) worden hier ook zelfgemaakt. Het rundvlees wordt zelf gemarineerd en op de kebab-rol gespiesd. De stukjes vlees, gesneden met een elektrische kebabsnijder, zijn flinterdun waardoor het iets krokants heeft maar ook sneller droog wordt. Dunner dan dit, kregen we het nergens voorgeschoteld: voor ons mag er wat meer ‘beet’ aan het vlees. De vleeskruiding komt daardoor ook minder pittig over. Een prima kebab waarbij alles mooi in balans is.”

© Boumediene Belbachir

Als je hier eet, krijg je:

-Keuze uit heel wat zelfgemaakte sauzen

-Een plekje in een mooie, ruime zaak, als je ter plekke eet

-Zelfgemaakte kebab-rol met eigen marinade

-Een rond broodje met lekkere sesamzaadjes

-Een royale portie groenten

-Vlees dat bij ons bezoek opvallend dun werd afgesneden

Stalenstraat 139 in Genk

4. Ali Baba (Vennestraat) in Genk

“We aten eerder al in de Stalenstraat, en de eigenaars bevestigen ons dat de zelfgemaakte kebab-rollen rundvlees in de Vennestraat precies dezelfde zijn als op hun andere locatie. En toch: tijdens ons bezoekje aan de Vennestraat werd het vlees dikker afgesneden dan in de Stalenstraat, en dat maakt écht een verschil. Het vlees is minder droog, je hebt er wat beet aan, en de stevige maar goed uitgebalanceerde kruiding komt veel beter tot z’n recht. Voor het overige krijgen we inderdaad hetzelfde voorgeschoteld: een mooie kebab met een opvallend royale portie knapperige groenten. Hier worden we blij van!”

© Boumediene Belbachir

Als je hier eet, krijg je:

-Keuze uit heel wat zelfgemaakte sauzen

-Voldoende plek om ter plaatse te eten

-Zelfgemaakte kebab-rol met eigen marinade

-Vlees met een kruiding die precies goed zit: smaakvol, maar niet te zout

-Een rond broodje met lekkere sesamzaadjes

-Een royale portie groenten

Vennestraat 62 in Genk

5. Has Kebab & Pizza in Genk:

“We worden zeer hartelijk ontvangen in een klein, fijn familiezaakje in Genk. Dit is de enige kebabzaak onder de finalisten die z’n kebab-rollen niet helemaal zelf maakt: de marinade is wel een eigen recept, uitgevonden door de vader des huizes, maar de klus van het marineren en spiesen van het vlees wordt overgelaten aan een specialist. We krijgen een mooi gevuld, krokant broodje voorgeschoteld: het broodje lijkt op dat van Saray, maar is een tikje dikker. De groenten zijn lekker vers, en ook hier worden de meeste sauzen zelfgemaakt. De kruiding van het kwalitatieve vlees is eerder neutraal en mag wat pittiger, maar wat is dit vlees sappig, zeg! We aten een lekkere, goed uitgebalanceerde kebab.”

© Boumediene Belbachir

Als je hier eet, krijg je:

-Keuze uit heel wat zelfgemaakte sauzen

-Vlees met een zachte marinade volgens eigen recept

-Zeer sappig vlees dat nooit droog proeft

-Een eerder dun, krokant broodje

-Een goeie portie groenten

Weg naar As 71 in Genk
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer