Gemeentepolitiek

Verdeeld Zwijndrecht geeft groen licht voor fusie

De gemeenteraad van Zwijndrecht heeft de fusie met Beveren en Kruibeke goedgekeurd. Maar het stof is daarmee nog niet gaan liggen.

Ruben Mooijman

Er was een wisselmeerderheid nodig om het omstreden project goedgekeurd te krijgen. Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang stemden samen met coalitiepartij CD&V voor het plan. Groen en Vooruit waren tegen, evenals één dissident Vlaams Belang-raadslid.

De stemming verliep in een gespannen sfeer. Een referendum had eerder aangetoond dat er onder de bevolking veel weerstand bestaat tegen het samengaan met de twee buurgemeenten. Van de inwoners die deelnamen aan het referendum, stemden 80 procent tegen. Dat komt neer op 40 procent van de bevolking.

Enkele honderden tegenstanders waren aanwezig bij de stemming en lieten luid van zich horen. Ze hadden zelfs twee kartonnen doodskisten meegenomen om te protesteren. ‘Respecteer de kiezer. Nee = nee’, viel op protestborden te lezen. Ook bij het personeel van de gemeente Zwijndrecht is de weerstand groot. Een deel van de werknemers legde donderdag zelfs even het werk neer. Aan het gemeentehuis hingen de vlaggen halfstok, melden Nieuwsblad en TV-Oost.

De Vlaams Belang-fractie in de Zwijndrechtse gemeenteraad ging met de vóór-stem in tegen de wens van het centrale partijbestuur. Dat vond dat de uitslag van het referendum gerespecteerd had moeten worden. Zo niet, zouden de raadsleden uit de partij gezet worden. Fractievoorzitter Mariëtte Voogd had voorafgaand aan de stemming al laten weten dat ze desondanks voor de fusie zou stemmen. ‘Wij zijn als raadsleden verkozen om in eer en geweten te beslissen over lokale dossiers, zo’n grote beslissing kan je niet in een nationaal draaiboek gieten’, zei ze tegen Nieuwsblad.

Zo groot als Aalst

Duidelijk is dat de fusieplannen de gemeente diep verdeeld hebben. ‘Men lacht de mensen in hun gezicht uit’, zei burgemeester André Van de Vyver (Groen) na afloop van de zitting. ‘Ik word morgen, samen met veel mensen die hier wonen en werken, tegen mijn goesting wakker in een andere gemeente’, zo citeert de VRT de burgemeester.

De goedkeuring door Zwijndrecht betekent dat de fusie nu uitgevoerd kan worden. Beveren en Kruibeke gaven eerder al groen licht. Het samengaan zou in 2025 zijn beslag moeten krijgen. De fusiegemeente zal 90.000 inwoners tellen. Dat komt overeen met het de bevolkingsomvang van een stad als Aalst.