Advocaten Malu M. (l.) en Marc S. aan het gerechtsgebouw in Hasselt. foto: KH

Sjoemelende advocaten krijgen celstraf met uitstel maar mogen zich verwachten aan financiële doodsteek

Hasselt -

De twee Hasseltse advocaten Marc S. (66) en Malu M. (45) zijn vrijdag tot 12 maanden cel met uitstel veroordeeld voor het achterhouden van 3,1 miljoen euro voor de fiscus. Er is geen verbeurdverklaring uitgesproken, wel zal het duo zich nog mogen verwachten aan een fikse fiscale afrekening. Die loopt richting 6 miljoen euro.

Geert Houben

Het intussen ex-koppel betwistte de fiscale fraude niet. “Ik wens mijn verantwoordelijkheid op te nemen in de mate het bewezen is. Van meet af aan heb ik dit met de fiscus willen regelen, maar die is daar niet op ingegaan. Ik heb geen minnelijke schikking gekregen”, klonk het op het proces.

In totaal ‘vergaten’ de advocaten tussen 2014 en 2019 liefst 3.146.000 euro aan inkomsten en 546.000 euro btw niet aan te geven. De rechtbank achtte Marc S. en Malu M. ook schuldig aan witwas voor respectievelijk zo’n 50.000 en 100.000 euro. “Het gaat om structurele fraude op grote schaal gedurende een lange periode. Beklaagden maakten net als alle andere burgers gebruik van de diverse diensten die met geld van de gemeenschap worden gefinancierd. Maar via fraude zorgden zij ervoor dat zij structureel veel minder moesten bijdragen aan die gemeenschap. Dat louter met het oog op eigen geldgewin”, aldus de rechter in het vonnis.

Vreemdelingenrecht

Het koppel had een bloeiende zaak en bouwde een reputatie in vreemdelingenrecht op. Asielzoekers van over het hele land zagen bij hen hun laatste kans op een verlengd of definitief verblijf in België. Ze stonden vaak in drommen aan het advocatenkantoor op de Koningin Astridlaan in Hasselt. De zaakjes gingen goed, het geld stroomde binnen en de twee lieten het breed hangen. Malu organiseerde zelfs een babyborrel voor de aanschaf van haar Bentley, Marc toerde rond met een Aston Martin en hun woning was er eentje van groot kaliber. “Een goudmijn”, zo omschreven ze in aangetroffen gsm-berichten hun praktijk. Quasi dagelijks lieten ze ook een champagnekurk poppen.

Geen bestuurdersverbod

Op 17 juni 2020 barstte de bom nadat de Cel voor Financiële Informatieverwerking de kat de bel had aangebonden. De vele cashstortingen op hun privérekeningen trokken de aandacht van de speurders. Bij een huiszoeking in hun kantoor troffen ze kaften aan met daarin de zwarte boekhouding. Ook werden er meerdere enveloppen gevonden met daarin aanzienlijke sommen cash geld. Het koppel verdween voor twaalf dagen achter de tralies. Mondjesmaat en na opgelegde schorsingen konden ze hun praktijk, die nu nog onder bewindvoering staat, weer opstarten. Of ze na deze veroordeling ook nog verder kunnen als advocaat, zal afhangen van de beslissing van Balie Limburg. De rechtbank legde hen weliswaar geen bestuursverbod op, zoals het parket had gevorderd. Hierbij is rekening gehouden met de voorhechtenis en het feit dat het kantoor de afgelopen jaren onder bewindvoering stond

Financiële doodsteek

Feit is dat ze vrijdag elk 12 maanden cel en 3.200 euro boete kregen, telkens met uitstel. Voor de vennootschap is een boete van 16.000 euro uitgesproken, eveneens met uitstel. De verdediging was relatief tevreden was met het strafrechtelijke luik. “Er is immers geen effectieve celstraf opgelegd. Net zomin als een verbeurdverklaring en een bestuurdersverbod”, beklemtonen advocaten Steve Geerdens en Philip Daeninck. De boetes op fiscaal vlak vormen een ander paar mouwen, ook al is dus de verbeurdverklaring van 3,1 miljoen euro niet uitgesproken. Wel staat de fiscus klaar met een gepeperde afrekening.

“Bij de toepassing van de strafwet is rekening gehouden met de gevolgen die beklaagden op fiscaal vlak al ondervinden. Marc S. en Malu M. zijn samen al 800.000 euro aan belastingverhoging verschuldigd in de inkomstenbelasting. Dit bedrag komt nog eens bovenop de al verschuldigde belasting. Voor de vennootschap komt het neer op nog eens 2 miljoen euro extra en daarnaast een btw-boete van 1,1 miljoen euro”, aldus het vonnis.

De verdediging wenste vrijdag eerst het vonnis grondig te bestuderen alvorens uitspraken te doen of ze hoger beroep aantekent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer