© rr

Na geruchten over staatsgreep en overlijden Poetin: Kremlin ontkent dat president dood is

Het Kremlin ontkent dat de Russische president Vladimir Poetin is overleden in zijn privéresidentie - zeg maar paleis - aan het Valdai-meer. “Pure leugens”, zegt woordvoerder Dmitri Peskov.

wver
Bron: The Daily Mail

Via een Russisch Telegram-kanaal was gemeld dat Poetin overleden zou zijn in zijn gigantische villa aan het Valdai-meer, op zo’n 400 kilometer ten noordwesten van Moskou. “Even voor 9 uur ’s avonds hebben artsen van de president de reanimatie stopgezet en hem doodverklaard”, luidde het stellig. Het Kremlin zou volgens dezelfde bron gebruikmaken van een dubbelganger en er zou ook sprake zijn van een “staatsgreep”. “Opgelet, er vindt momenteel een poging tot staatsgreep plaats in Rusland.” Woordvoerder Dmitri Peskov laat aan het Russische staatspersagentschap RIA Novosti weten dat het om “leugens” gaat en noemt ook de geruchten over een coup in Moskou een “absurde hoax”.

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov.© AFP

De voorbije maanden doken al meermaals speculaties op over de gezondheid van Poetin. Na berichten op Telegram dat hij zondagavond een “ernstig gezondheidsprobleem” zou hebben gehad, verklaarde Peskov dinsdag dat de president “fit is en het goed stelt”. “We gebruiken geen dubbelgangers voor hem”, voegde de woordvoerder van het Kremlin er nog aan toe. (Lees verder onder de afbeelding)

President Poetin woonde eerder deze maand samen met buitenlandminister Lavrov en woordvoerder Peskov een internationale top bij in Kirgizië.© AP

Poetin werd op 7 oktober 71 jaar. Hij dook de voorbije weken onder meer in China op. Er zijn al sinds het begin van de oorlog geruchten dat hij kanker zou hebben, maar bevestiging daarvan is er nooit gekomen. Onder anderen zijn buitenlandminister Lavrov deed dat af als klinkklare onzin. Toch is dat voor Rusland-kenners niet voldoende om zeker te zijn dat de president het goed stelt. Velen van hen stelden al vaker dat Rusland er alles aan zou doen om het stil te houden als het waar zou zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer