2023 Anadolu Agency

Verenigde Staten: "Rusland executeert eigen soldaten die bevelen niet volgen"

De Amerikanen beschikken over informatie dat Rusland militairen executeert voor het niet opvolgen van orders. Dat zegt de woordvoerder van de Amerikaanse nationale veiligheidsraad John Kirby. "We hebben ook informatie dat bevelhebbers dreigen volledige eenheden te executeren." Momenteel vechten Rusland en Oekraïne een bloedige slag uit rond de stad Avdiivka, in het oosten van Oekraïne.

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland duurt al meer dan 600 dagen en momenteel is vooral Avdiivka, in het oosten van het land, een focuspunt voor de Russen. 

Een slag die vooral veel slachtoffers eist. Volgens Oekraïne sterven dagelijks 1.300 Russische soldaten in die strijd.

Daarnaast zouden de Russen hun eigen militairen executeren als "die weigeren bevelen op te volgen", zegt John Kirby, de woordvoerder van de Amerikaanse nationale veiligheidsraad.

"We hebben ook informatie dat Russische bevelhebbers dreigen volledige eenheden te executeren als die vluchten van het Oekraïense artillerievuur", aldus Kirby. "Rusland houdt geen rekening met de levens van zijn soldaten."

Het is barbaars, maar het toont dat de Russen beseffen hoe slecht ze bezig zijn

John Kirby

Kirby zegt dat de troepen van Rusland ongetraind, onvoldoende uitgerust en onvoorbereid zijn op de strijd. Hij voegt toe dat het Russische leger "menselijke golven" inzet, waarbij het grote groepen van slecht getrainde soldaten in de strijd gooit.

"Het is barbaars, maar ik denk dat het ook toont dat de militaire bevelhebbers van Rusland beseffen hoe slecht ze bezig zijn en hoe slecht ze dit op tactisch niveau hebben aangepakt", gaat Kirby verder.

Ook verschillende andere media, waaronder het onafhankelijk Russische Astra, berichten over de executies. Volgens hen pakt het leger ook tientallen soldaten op die weigeren te vechten.

BEKIJK - "Als de Westerse steun stopt, heeft Oekraïne nog een week te leven"

Videospeler inladen...

Steun aan Oekraïne

Kirby herhaalt tijdens de persconferentie dat het belangrijk is om de militaire steun van het Westen aan Oekraïne voort te zetten.

Pat Ryder, een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie, kondigde gisteren nog aan dat de VS een nieuw steunpakket van 150 miljoen dollar zal geven.

"Deze cruciale veiligheidsassistentie omvat luchtverdedigingscapaciteit, artillerie, munitie, anti-tankwapens en andere belangrijke hulp om Oekraïne te helpen de voortdurende agressie van Rusland tegen te gaan," aldus Ryder.

Daarnaast wil president Joe Biden een nieuw omvangrijk steunpakket vragen aan het Congres van maar liefst 61 miljard dollar. Een pakket dat in vraag wordt gesteld door de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson. 

"We willen eerst weten wat het einddoel is in Oekraïne", zegt Johnson in het interview met Fox News. De voorzitter zegt ook voorrang te willen geven aan een steunpakket voor Israël, dat momenteel verwikkeld is in een oorlog met de Palestijnse terreurgroep Hamas.

Meest gelezen