Vlaamse vrouw die stenen uit Turkije wilde meenemen, mag na anderhalve maand naar huis

Kim, de Antwerpse vrouw die in Turkije vast zat omdat ze na haar vakantie enkele stenen mee naar huis wou nemen, mag na anderhalve maand weer naar huis. Dat heeft een rechter in Antalya beslist. Ze is wel nog niet vrijgesproken. De uitspraak volgt volgende maand. 

Kim en Warre wilden eind september na een week vakantie in Turkije terug naar huis keren, toen ze op de luchthaven werden tegengehouden. Drie stenen in de koffer van Kim, die het koppel had meegenomen als souvenir, waren het probleem. Het is in Turkije namelijk verboden om zulke stenen zomaar mee naar huis te nemen.

Kim mocht in afwachting van haar proces het land niet verlaten. Al die tijd verbleef ze in een appartement in Antalya. Vandaag besloot de rechter dat de Antwerpse vrouw terug naar huis mag. Ze riskeert wel nog altijd een gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar omdat ze de stenen niet heeft afgegeven aan de Turkse autoriteiten. De zaak wordt volgende maand verder behandeld, maar Kim zal die zitting niet meer zelf moeten bijwonen.

Strenge straffen

Buitenlandse Zaken waarschuwt op hun website ook dat het verboden is om "antiquiteiten, mineralen of voorwerpen ter plaatse gevonden (stenen bijvoorbeeld), zelfs al vertonen deze geen enkele cultuurhistorische waarde, te exporteren." Die regels gelden niet alleen voor Turkije, maar voor alle landen uit de Mediterraanse regio.

Mensen die toch iets meenemen en betrapt worden, riskeren strenge straffen. In Turkije kan je voor "smokkel van archeologische artefacten" volgens Buitenlandse Zaken veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van 10 tot 20 jaar. 

Meest gelezen