© getty/ap

Waarom het niet makkelijk wordt om de schutter van Lewiston nog te vatten

Ondanks een massale klopjacht is de dader van de schietpartijen in het Amerikaanse Lewiston, waarbij woensdagavond plaatselijke tijd achttien mensen om het leven kwamen, nog altijd niet gevat. En hem nog vinden, zal niet makkelijk zijn.

mtm
Bron: ABC News, NBC News, CNN

De 40-jarige Robert Card trok woensdagavond rond 19 uur (donderdagochtend 1 uur Belgische tijd) naar een bowlingzaal in Lewiston, een stad in de noordoostelijke staat Maine, en opende er met zijn semiautomatische AR-15 het vuur op de aanwezigen. Zeven mensen kwamen om het leven.

Meteen daarna begaf Card zich naar Schemengees Bar and Grille, een restaurant op elf minuten rijden van de bowlingzaal om ook daar in het rond te beginnen te schieten. Acht slachtoffers stierven ter plaatse, nog eens drie anderen overleden aan hun verwondingen onderweg naar het ziekenhuis.

(lees verder onder de kaart)

Sindsdien is er een massale klopjacht aan de gang waarvoor meer dan 350 agenten worden ingezet, ondersteund door helikopters, drones en speurhonden. Van Card is echter nog altijd geen spoor.

(lees verder onder de foto)

© Getty Images via AFP

Zo’n drie uur na de eerste schietpartij werd zijn auto wel aangetroffen in Lisbon, een stadje op ongeveer elf kilometer van Lewiston. Daarin werd de smartphone van de verdachte aangetroffen, daar allicht bewust achtergelaten om detectie te voorkomen.

Hertenjager

Card, een fanatiek hertenjager en sinds 2002 lid van de Amerikaanse reservisten, is dan ook goed getraind in overlevingsvaardigheden. Hem vatten zal niet evident worden, zeggen experts. “Hij is zeer goed uitgerust om in het wild te overleven”, zegt gewezen SWAT-agent Marko Galbreath. “Maar we hebben gewoon geen idee van waar hij nu is. Het is mogelijk dat hij zich nog in het gebied bevindt en van plan is op een bepaald moment een vuurgevecht aan te gaan met de politie. Of om een nieuwe aanval voor te bereiden? Of om zichzelf van het leven te beroven? Of weet je wat: hij kan zich evengoed al in Texas bevinden. Hij kan al overal zijn. We weten het echt niet.”

(lees verder onder de foto)

© AFP

Volgens Galbreath moeten niet alleen de inwoners van Maine, maar van heel de Verenigde Staten en ook Canada (waar ook al een opsporingsbericht werd verspreid) waakzaam zijn. “Als hij zijn daden goed heeft voorbereid, kan hij nu al heel ver van Lewiston vandaan zijn. We moeten in het hele land voorzichtig zijn tot hij is opgepakt.”

De voormalige SWAT-agent waarschuwt er ook voor dat Card er nu mogelijk al helemaal anders uitziet dan op de beelden die werden vrijgegeven van de schietpartij. “Hij heeft zich intussen al kunnen scheren, al een pruik kunnen opzetten, zijn uiterlijk al kunnen veranderen...”

(lees verder onder de foto)

© via REUTERS

“Gigantische grijns”

Intussen is ook zijn huis in het naburige stadje Bowdoin al doorzocht. Daar troffen de speurders een zelfmoordbriefje aan, gericht aan zijn zoon. Daarin werd niets gezegd over zijn mogelijke motief. Donderdag circuleerde al het gerucht dat Card in de bowlingzaal en het restaurant op zoek ging naar zijn ex, maar die speculaties konden nog niet worden bevestigd. In de zoekgeschiedenis op zijn computer thuis zouden volgens politiebronnen onder meer artikels over complottheorieën zijn teruggevonden, net als over de vrees voor een nieuwe financiële crisis, een duik op de aandelenmarkt, LGBTQ+-kwesties en wapenrechten. Ook kritieken op Democratische overheidsfunctionarissen zoals president Joe Biden doken op.

(lees verder onder de foto)

© EPA-EFE

Card woonde al jaren in Bowdoin, dicht bij zijn ouders, zijn broer en zijn schoonzus. Volgens een buurman zijn ze allemaal “enorme wapenliefhebbers”. “Ze schoten de hele tijd met hun geweren”, verklaart Liam Kent aan The messenger. “Je kon er je klok op gelijk zetten: elke dag na school vuurden ze hier in het rond. Ik zag hem ooit eens terugkeren van een hertenjacht. Onder het bloed, met een wapen op zijn rug en een gigantische grijns op zijn gezicht.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer