Vlaamse Kim (28) die stenen wilde meenemen uit Turkije mag na anderhalve maand weer naar huis

De Antwerpse Kim (28) die in Turkije al anderhalve maand vastzit nadat ze drie stenen mee het land uit wilde nemen, mag naar huis. Dat heeft een rechter in Antalya zonet beslist, wordt bevestigd aan onze redactie.

gjs aba

Op 16 september zouden Kim en haar vriend Warre het vliegtuig terug naar huis nemen na een week vakantie in het zuiden van Turkije. Ware het niet dat ze na door de scanner te gaan apart genomen werden. Het probleem waren drie stenen in hun koffer. “Ze wilden weten of we die uit een museum hadden meegenomen. Maar we zijn tijdens ons verlof niet eens in de buurt van een museum geweest”, zei Kim aan onze krant. De stenen zouden ze hebben opgeraapt op een braakliggend terrein.

LEES OOK. Koppel mag Turkije niet uit vanwege drie stenen: “Ze namen vingerafdrukken en foto’s, alsof ik een crimineel was”

In Turkije tillen ze daar zwaar aan. De Antwerpse mocht het land niet verlaten in afwachting van haar proces. Maar nu is er eindelijk goed nieuws. Zodra ze enkele officiële papieren gekregen heeft - wat een formaliteit zou moeten zijn volgens de moeder van Kim - kan de Vlaamse weer naar huis. Dan mag ze het vliegtuig opstappen. Op de zitting waar het definitieve vonnis valt, op 16 november, hoeft ze dus niet aanwezig te zijn. Volgens Turkse media riskeert Kim een boete van 18.000 Turkse lira (624,5 euro) en een celstraf tussen de één en vijf jaar.

Naar aanleiding van de zaak waarschuwde de FOD Buitenlandse Zaken om geen stenen mee te nemen bij terugkeer van Turkije. “Het is ten strengste verboden antiquiteiten, mineralen of voorwerpen die je ter plaatse hebt gevonden, te exporteren”, zo schrijft de FOD op haar website, bij het reisadvies voor Turkije. “Stenen, bijvoorbeeld”, zo wordt er nog expliciet bijgezet. “Zelfs als vertonen deze geen enkele cultuurhistorische waarde.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen