Gent verbiedt nieuwe hotels in binnenstad, om groeiend toerisme te beperken

De stad Gent heeft beslist dat er geen hotels mogen bijkomen binnen de stadsring. "Het bestuur wil zo het zogenaamde overtoerisme beperken", verklaart Bram Van Braeckevelt (Groen). De stad hoopt zo het evenwicht tussen bewoners en toeristen te bewaken. Gent stelde eerder al een hogere toeristentaks én een beperking van cruises in om het aantal toeristen beter te monitoren. De stad wijst wel naar enkele locaties buiten de ring waar wel nog plaats is voor hotels. 

Een recente bevraging toont dat bewoners en bezoekers van Gent gemengde gevoelens hebben bij de populariteit van de stad als toeristische bestemming. Twee op de drie Gentenaars lieten vallen dat ze het centrum te vol vinden, de helft mijdt stadsdelen omdat het er te druk is door het toerisme. Het Gentse stadsbestuur beseft dat het evenwicht tussen toerisme en leefbaarheid belangrijk is en neemt daarom een nieuwe maatregel: er kunnen geen nieuwe hotels bijkomen binnen de stadsring. Het stadsbestuur schuift meteen wel drie andere locaties naar voor waar ontwikkeling wel nog kan. 

Nieuwe locaties buiten het centrum

De stad zal niet toelaten dat er in het centrum nog hotels bijkomen met 16 kamers of meer. Kleinschaliger initiatieven kunnen wel nog, er is ook een uitzondering voor bepaalde erfgoedpanden die niet gebruikt kunnen worden als woningen of kantoren. Gent belooft om de twee jaar wel een grootschalig onderzoek naar het toerisme, om zo eventueel bij te sturen. Nieuwe hotels kunnen wel nog in de wijken en deelgemeenten. De stad schuift daar zelf locaties rond Gent Dampoort, Gent Sint-Pieters en The Loop naar voor. 

Overtoerisme

De stad gaat verder op de ingeslagen weg om het toerisme in Gent te sturen. De focus ligt op de zogenaamde 'pyjamatoerist', die langer in de stad blijft. Gent wil minder 'selfietoeristen' die het centrum snel bezoeken maar weinig meerwaarde betekenen.

De stad nam daar al enkele maatregelen voor. "We zijn al langer bezig met maatregelen om minder toeristen te laten komen", vertelt schepen van toerisme Bram Van Braeckevelt (Groen). Zo werd het aantal cruises naar Gent beperkt om grote massa's toeristen te weren en de toeristenbelasting werd aangepast. Die laatste maatregel moest ook het groeiende aantal AirBnB-kamers helpen tegengaan. 

De vraag om de kwestie te onderzoeken, kwam van de hotelsector zelf
Bram Van Braeckevelt, (Groen), Schepen voor Toerisme

Het is geen geheim dat de stad ook met de hotelsector in overleg was. "Het is eigenlijk op vraag van de hotelsector zelf, dat we deze kwestie hebben onderzocht", zegt de schepen. "De hoteliers zijn blij, want het verbod zorgt ervoor dat het toerisme in Gent meer verspreid wordt", legt Van Braeckevelt uit. Een politiek akkoord over een hotelbeperking lag moeilijk, maar is er nu toch. De stad wil verder ook kijken of grote autobussen uit het centrum geweerd kunnen worden. 

Groot economisch belang

Gent probeert wel het evenwicht te bewaren, want de toeristische sector is economisch ook erg belangrijk voor de stad. Er werken ongeveer 7.000 mensen in de sector. Het is  duidelijk dat het toerisme in Gent blijft groeien, ook op basis van de meest recente cijfers. De eerste zeven maanden van dit jaar waren er al bijna 900.000 hotelovernachtingen. Dat zijn er ruim 10 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. 2022 was een recordjaar voor Gent, toen waren er in totaal 1,4 miljoen overnachtingen. Elke verblijfstoerist geeft ruim 160 euro uit. Ook de 'selfietoerist' geeft natuurlijk centen uit, maar wel minder. Het toerisme creëert enorm veel inkomsten, ook voor andere sectoren in de stad. 

De hotelbeperking is nu binnen het stadsbestuur afgeklopt. Het voorstel moet nu nog goedgekeurd worden op de gemeenteraad van november. Dat is echter een formaliteit, omdat er al een akkoord is binnen de meerderheid. 

Meest gelezen